Exportul de ţiţei al Rusiei, cel mai sever declin de dinaintea invadării Ucrainei

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Exporturile de ţiţei ale Rusiei sunt în declin. 

Exporturile săptămânale de ţiţei rusesc în perioada 1-7 iulie au înregistrat cel mai sever declin de dinaintea invadării Ucrainei, în 2022, în timp ce un indicator mai puţin volatil, exporturile de ţiţei rusesc pe o perioadă de patru săptămâni, sunt la cel mai redus nivel din februarie, transmite Bloomberg.

Nu există o cauza clară a scăderii semnificative a livrărilor. Nu au existat decalaje în programele de încărcare care să sugereze lucrări de mentenanţă şi nu au fost informaţii referitoare la furtuni. Dar exporturile săptămânale de ţiţei rusesc din Marea Baltică, Marea Neagră şi Pacific au scăzut.

Respectarea de către Rusia a ţintei de producţie stabilită de OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) ar putea reduce nivelul ţiţeiului disponibil pentru export. Utilizând factorul de conversie al Moscovei de 7,18 barili pe tonă, în perioada martie-iunie producţia a scăzut cu aproximativ 360.000 barili pe zi. De asemenea, îmbunătăţirea activităţii rafinăriilor ar putea afecta livrările de ţiţei.

Rosneft PJSC şi Lukoil PJSC, cei mai mari exportatori de ţiţei ai Rusiei, intenţionează să-şi reducă livrările lor combinate din Novorossiysk cu aproximativ 200.000 barili pe zi luna aceasta, faţă de nivelul din iunie, conform calculelor Bloomberg, după reluarea operaţiunile de la rafinăriile lor Tuapse şi Norsi.

De asemenea, în perioada 1-7 iulie valoarea brută a exporturilor de ţiţei rusesc a scăzut, dar declinul a fost atenuat de preţurile ridicate ale petrolului.

Un total de 25 petroliere au încărcat 18,7 milioane de barili de ţiţei rusesc în perioada 1-7 iulie, arată datele portuare, un declin semnificativ faţă de nivelul de 25,66 de milioane de barili săptămâna precedentă.

Cantitatea de ţiţei rusesc exportată pe mare în perioada 1-7 iulie s-a redus cu aproximativ 990.000 barili pe zi, la 2,67 milioane, cel mai scăzut nivel din ianuarie, în timp ce un indicator mai puţin volatil, exporturile de ţiţei rusesc pe o perioadă de patru săptămâni, a scăzut cu aproximativ 215.000 barili pe zi, la 3.27 milioane, cel mai redus nivel din ultimele 20 de săptămâni.

Livrările au fost mai scăzute în majoritatea terminalelor de export de ţiţei rusesc. După declinul de săptămâna trecută, livrările de ţiţei până acum în acest an sunt nemodificate faţă de media de pe ansamblul anului trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Donald Trump
Foto: pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
Lansarea dronei germane Rheinmetall KZO în timpul exercițiului Iron Wolf II în Lituania / Foto: NATO / Flickr
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
pexels.com
Donald Trump
Foto: Pexels.com
Contabil
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Militar ucrainean / Foto: Serhii Nuzhnenko / Radio Europa Liberă
Foto: Pexels.com
Portul Constanța
Familie plateste cumparaturile la casă

România nu mai este pe primul loc la inflație

România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...

Reguli noi pentru transportatori
Petrol / sursa: Freepik.com
Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by

Warren Buffett, Oracolul din Omaha, dezvăluie unde a greșit

Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...

Janusz Bugajski, Senior Fellow la Jamestown Foundation din Washington DC
Știri false / Foto: Freepik
Tractorist / Foto: Freepik
Lucrător
Spațiu / FOTO: Wikipedia

Spațiul devine din ce în ce mai aglomerat pentru Elon Musk

Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...


pixel