Exporturile maritime de cereale ucrainene ar putea scădea cu 20% în ianuarie

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cereale / Sursa: Freepik.com
Cereale / Sursa: Freepik.com
Exporturile maritime de cereale ucrainene ar urma să scadă cu aproximativ 20% în ianuarie față de luna precedentă.

Această scădere s-ar datora în primul rând din cauza crizei din Marea Roșie și a sărbătorilor de Anul Nou, a declarat joi un înalt oficial guvernamental ucrainean.

"Se pare că ar putea fi în jur de minus 20%. Dar, în orice caz, ar fi un volum foarte substanțial", a declarat o sursă pentru Reuters.

O astfel de scădere ar fi un regres pentru Ucraina care a exportat o cantitate record de alimente prin coridorul său din Marea Neagră în decembrie, depășind volumul maxim exportat în cadrul unui acord anterior privind cerealele, mediat de ONU, într-o singură lună.

Ministrul agriculturii, Mykola Solsky, a declarat joi, de asmenea, că exporturile de alimente din Ucraina ar putea scădea în această lună din cauza situației din Marea Roșie.

Atacurile rebelilor Houthi din Yemen asupra navelor din regiune începând din noiembrie au încetinit comerțul dintre Asia și Europa și au alarmat marile puteri. Statele Unite au început lovituri asupra unor baze ale militanților Houthi cu scopul de a le diminua capacitatea de a ataca transportul maritim în Marea Roșie.

Trecerea prin Marea Roșie este foarte importantă pentru Ucraina, deoarece aproape o treime din exporturile sale prin coridorul alternativ al Mării Negre sunt trimise către China.

Ucraina, unul dintre principalii producători și exportatori mondiali de produse alimentare, a recoltat aproximativ 80 de milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase în 2023, iar surplusul său combinat de cereale și semințe oleaginoase exportabile este de aproximativ 50 de milioane de tone în sezonul iulie-iunie 2023/24, a precizat guvernul.

Datele Ministerului Agriculturii au arătat că exporturile de cereale au ajuns la 20,9 milioane de tone la 17 ianuarie 2024, față de 25,1 milioane la 20 ianuarie 2023.

Volumul a inclus 11,2 milioane de tone de porumb și 8,3 milioane de tone de grâu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock

pixel