Extindere afaceri. România, locul 18 în preferințele companiilor europene

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Sunt examinate toate detaliile
Sunt examinate toate detaliile
Patru din zece companii europene (40%) plănuiesc să îşi extindă operaţiunile în Europa, în 2021, în creştere faţă de ponderea de 27% înregistrată la începutul pandemiei provocate de COVID-19, reiese dintr-un studiu publicat, luni, de EY.

Cercetarea EY Europe Attractiveness Survey arată că Franţa, Regatul Unit al Marii Britanii şi Germania sunt considerate pentru prima dată, aproape la egalitate, drept principalele destinaţii pentru investiţii în Europa. Astfel, aceste ţări au atras 985, respectiv 975 şi 930 de proiecte ISD, pe fondul unei scăderi mai puţin accentuate a investiţiilor în Germania, comparativ cu Franţa şi Regatul Unit, ca urmare a pandemiei provocate de COVID-19.

În acest context, România se menţine pe locul 18 în rândul celor 51 de ţări de pe continentul european, cu 57 de proiecte ISD înregistrate în 2020, faţă de 78 înregistrate în 2019, în scădere cu 27%, comparativ cu media europeană de 16%. Pe acest trend al scăderii numărului de proiecte se mai află Ungaria (-54%), în timp ce ţările cu cele mai mari creşteri au fost Elveţia (25%), Finlanda (23%) şi Suedia (19%).

Studiul EY scoate în evidenţă patru factori-cheie pentru decizia investitorilor privind locul investiţiei: abilităţile, sustenabilitatea, stimulentele şi simplificarea fiscală.

"În acelaşi timp, rămâne de văzut impactul Mecanismului de redresare şi rezilienţă al Uniunii Europene, îndeaproape armonizat cu priorităţile Comisiei Europene privind tranziţia verde şi tranziţia digitală, care va pune la dispoziţie împrumuturi şi granturi în valoare de 672,5 miliarde de dolari pentru a ajuta la redresarea statelor membre. Cu toate acestea, respondenţii doresc ca guvernele să definească totodată un traseu clar şi rapid pentru redeschiderea durabilă şi în siguranţă a vieţii publice şi a activităţilor comerciale, precum şi să asigure un sprijin pe termen lung pentru redresarea economiilor europene", se menţionează în concluziile cercetării de specialitate.

Citește și PENSIA minimă. Adrian Câciu: Este fals să afirmi că va fi doar 300 de euro

În România, perturbarea lanţurilor de aprovizionare, restricţiile de circulaţie, măsurile de carantină la nivel naţional şi cererea incertă au făcut ca investiţiile străine directe în producţie să scadă cu 22%, în 2020 faţă de 2019.

"Doar 20% dintre companii consideră că, pe termen scurt, trebuie să îşi mute operaţiunile fie înapoi în ţările de origine, fie în vecinătatea acestora, faţă de 83% anul trecut. Investiţiile străine directe în bioştiinţe s-au majorat cu 62%, acesta fiind singurul sector important care a înregistrat o majorare a investiţiilor străine, în contextul în care companiile s-au mişcat rapid pentru a satisface explozia cererii de vaccinuri, tratamente şi echipamente individuale de protecţie pentru combaterea pandemiei. Pe mai departe, statele europene trebuie să răspundă modificărilor apărute în priorităţile operatorilor economici. Pentru liderii de companii, infrastructura şi abilităţile digitale, precum şi o agendă solidă privind sustenabilitatea, care să ţină cont de impactul pozitiv al noilor proiecte asupra mediului, sunt esenţiale în alegerea destinaţiei investiţiilor", apreciază consultanţii.

Conform EY, într-o cercetare recentă derulată pentru Fundaţia Europeană pentru Climă (ECF), au fost identificate o mie de proiecte "verzi" pregătite pentru demarare, care ar putea crea trei milioane de locuri de muncă, adică aproape un sfert din numărul celor pierdute din cauza pandemiei.

Studiul EY are la bază o cercetare calitativă derulată în martie şi aprilie 2021, la care au participat 500 de factori de decizie internaţionali, reprezentând companii ce provin dintr-o serie de sectoare de activitate şi cu sediul în toată lumea, de la IMM-uri la multinaţionale, precum şi o analiză cantitativă a proiectelor ISD anunţate în Europa în 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel