Fabrică românescă produce măști chirurgicale pentru mai puțin de 0,6 bani/buc

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Fabrica produce măști foarte ieftine
Fabrica produce măști foarte ieftine
Capacitatea de producţie lunară pentru măşti chirurgicale anunţată de producătorul român Techtex este, în prezent, de 15 milioane de bucăţi, iar preţul cerut de companie poate fi sub 0,6 lei/bucată, la o achiziţie de peste 10 milioane de exemplare.

"Producem echipamentele de protecţie de la granulă, la material neţesut, până la mască, halat, combinezon, capelină şi botoşi. Materia primă principală este polipropilena, pe care o cumpărăm sub formă de granule de la producători autohtoni. Din ea realizăm materialul neţesut, care este baza pentru toate echipamentele de protecţie medicală şi de igienă personală. În această lună vom instala şi linia de producţie a materialului filtrant, Techtex devenind prima companie românească ce produce acest material. Astfel, vom fabrica aici, în ţară, absolut toate materialele necesare realizării echipamentelor de protecţie. Asta înseamnă că vom putea oferi cel mai bun preţ pe piaţa din România pentru măştile chirurgicale sigure, testate şi avizate de specialiştii Ministerului Apărării Naţionale. Anunţăm autorităţile publice din România că, la capacitatea de producţie existentă, putem oferi un preţ per mască chirurgicală tip IIR sub 0,6 lei/bucată, la o achiziţie de peste 10 milioane de măşti", a declarat Ioan Filip, preşedintele Consiliului de Administraţie al Taparo, membru în Consiliul de Supraveghere Techtex.

La ora actuală, compania Techtex produce 15 milioane de măşti chirurgicale/lună şi creşte continuu capacitatea de producţie, astfel că, din august, odată cu instalarea unei noi linii tehnologice automatizate, va putea realiza 30 de milioane de măşti chirurgicale/lună.

Câte firme românești produc biocide și măști

Reprezentanţii Techtex susţin că măştile chirurgicale pe care fabrica românească le produce asigură o eficienţă de filtrare bacteriană de 98%, peste reglementările Spaţiului Economic European, dar are şi rezistenţă la stropire, avantaj important în ceea ce priveşte prevenirea infectării cu COVID-19.

"Datorită acestor atuuri, în urma testelor efectuate de specialiştii Centrului de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare ai Ministerului Apărării din România, masca chirurgicală produsă de Techtex a fost clasificată tip IIR, fiind considerată cea mai performantă mască chirurgicală, potrivit clasificării internaţionale", se menţionează în comunicatul citat.

Compania Techtex a fost înfiinţată în octombrie 2017 şi este membră a Grupului Taparo. Techtex este prima companie românească care a produs echipamente de protecţie, precum şi singurul producător de material neţesut din polipropilenă din România.

La finele lunii aprilie a acestui an, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, declara că România va produce minimum un milion de măşti medicale, iar preţul acestora va ajunge la populaţie "undeva la 2 lei, fără TVA". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel