Facilități. Amânarea plății facturilor la gaze și electricitate timp de șase luni
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Acești consumatori vor putea amâna plata facuturilor la gaze și energie electrică timp de șase luni
Acești consumatori vor putea amâna plata facuturilor la gaze și energie electrică timp de șase luni
În luna octombrie guvernul a emis OUG 118/2021, care introduce un mecanism de compensare a facturilor de electricitate și gaze naturale din perioada noiembrie 2021 - martie 2022. 

Acest OUG a fost modificat recent prin Legea 259/2021, carea duce unele schimbări în privința regulilor de compensare a facturilor la curent și gaze.

Una dintre măsurile cuprinse de noua lege vizează clienții casnici care se încadrează în categoria consumatorilor vulnerabili. Aceștia pot suspenda, la cerere, plata facturilor la electricitate și gaze pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase luni.

„Pe perioada de aplicare a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 (...), la cererea debitorului, client final din categoria consumatorilor vulnerabili (...), se suspendă obligația de plată a facturilor la energie electrică și gaze naturale, pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună și maximum șase luni, fără costuri suplimentare pentru acesta”, se spune în prevederea legislativă.

Legea 226/2021 statutează că un consumator vulnerabil este persoana singură sau familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale, notează Avocatnet.

Și aceste blocuri pot beneficia de compensarea căldurii. Cum se procedează

În categoria consumatorilor vulnerabili din motive de venit se încadrează toți cei care au un venit mediu net lunar de cel mult 1.386 de lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 de lei, în cazul persoanei singure, în timp ce în categoria consumatorilor vulnerabili din motive de vârstă se încadrează cei ce au veniturile amintite și, totodată, au împlinit vârsta standard de pensionare (în 2021, aceasta este de 65 de ani pentru bărbați și 61 de ani pentru femei).

Pe de altă parte, în categoria consumatorilor vulnerabili din motive de sănătate se încadrează cei care fie necesită aparate electrice pentru menţinerea în viaţă sau pentru menţinerea stării de sănătate, fie prezintă probleme de sănătate care le împiedică sau restricționează mobilitatea şi/sau deplasarea.

În fine, ultima categorie de consumatori vulnerabili de energie, respectiv cei izolați, include familiile și persoanele singure ale căror locuințe se află în zone izolate sau în așezări informale, care, potrivit Legii 350/2001, reprezintă o “grupare de minimum 3 unități destinate locuirii dezvoltate spontan, ocupate de persoane sau familii care fac parte din grupuri vulnerabile”.

Cele mai importante ajutoare financiare pe care le pot cere consumatorii vulnerabili sunt ajutorul pentru încălzirea locuinței și ajutorul suplimentar pentru consumul de energie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel