Facilități fiscale pentru domeniul IT. ANAF explică totul într-un nou ghid
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Programatori / Foto: Freepik
Programatori / Foto: Freepik
A.N.A.F. a publicat pe site-ul său un ghid referitor la aplicarea facilităților fiscale destinate persoanelor fizice care se ocupă de crearea de programe pentru calculatoare, începând cu veniturile din luna noiembrie 2023.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a elaborat și publicat un "Ghid privind modalitatea de aplicare a facilităților fiscale, acordate persoanelor fizice care desfășoară activități de creare de programe pentru calculator, începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023".

Astfel, pentru veniturile obținute din salarii și alte venituri asimilate salariilor datorate activității de creare de programe pentru calculator, scutirea fiscală se aplică la locul unde se află funcția principală pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv, provenite dintr-un singur contract individual de muncă, raport de serviciu, act de delegare sau detasare sau a unui statut special prevăzut de lege.

Partea din venitul brut lunar care depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale.

Impozitul lunar pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor la locul unde se află funcția de bază se calculează aplicând cota de 10% asupra bazei de calcul, determinată ca diferența dintre venitul net din salarii și contribuțiile sociale obligatorii aferente unei luni, datorate conform legii în România sau în conformitate cu acordurile internaționale la care România este parte. Aceasta include și contribuțiile individuale la bugetul de stat datorate conform legii, alături de:

- deducerea personală acordată pentru luna respectivă;

- cotizația sindicală plătită în luna respectivă;

- contribuțiile la fondurile de pensii facultative, astfel încât să nu depășească echivalentul în lei al sumei de 400 euro pe an;

- primele de asigurare voluntară de sănătate și serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, astfel încât să nu depășească echivalentul în lei al sumei de 400 euro pe an;

- contravaloarea abonamentelor pentru facilitățile sportive în limita echivalentului în lei al a 400 euro pe an.

Începând cu veniturile din luna noiembrie 2023, pentru persoanele fizice care desfășoară activități de creare de programe pentru calculator și beneficiază de facilitățile fiscale conform art. 60 pct. 2 din Codul Fiscal, cota de C.A.S. se reduce cu procentul contribuției la fondul de pensii private, pentru venituri brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv, la locul unde se află funcția de bază.

Pentru informații suplimentare, puteți accesa portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, www.anaf.ro, sau puteți contacta Serviciul central de asistență pentru contribuabili - Contact-center, la numărul de telefon: 031.403.91.60, sau puteți solicita asistență la structurile de asistență pentru contribuabili din cadrul organelor fiscale teritoriale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel