Factorii care amenință accesul la credite și achizițiile imobiliare

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
La bancă
La bancă
„Traversăm o perioadă în care piețele taxează puternic o percepție ridicată a riscului economiei noastre”, se arată într-o analiză pe această temă.

Volatilitatea cursului valutar leu/euro și mișcările înregistrate de indicele ROBOR generează dificultăți tot mai mari pentru românii care vor să contracteze un credit ipotecar sau care sunt în faza finală a unei achiziții imobiliare. Potrivit unei analize publicate joi de consultanții Imobiliare.ro Finance, incertitudinile economice și contextul politic fragil sporesc presiunea asupra cumpărătorilor de locuințe.

Cumpărătorii, primii afectați

Traversăm o perioadă în care piețele taxează puternic o percepție ridicată a riscului economiei noastre. Cu un guvern interimar și tensiuni politice care divizează societatea, din păcate, cei care plătesc prețul în aceste zile sunt chiar cumpărătorii de locuințe”, a explicat Dan Niculae, managing director la Imobiliare.ro Finance.

Potrivit acestuia, românii aflați în procesul de cumpărare sunt forțați să aducă sume suplimentare de bani pentru locuințele dorite, să-și asume riscuri așteptând o stabilizare sau să poarte negocieri complicate cu vânzătorii pentru a reduce impactul diferențelor de curs valutar. Aceste dificultăți sunt accentuate de o creștere medie anuală a prețurilor locuințelor cu 15%.

Specialiștii mai avertizează că depășirea pragului de 5 lei/euro afectează direct atât capacitatea de creditare, cât și dinamica tranzacțiilor imobiliare. Mulți cumpărători ajung la limita gradului de îndatorare – 40% din venituri, respectiv 45% în cazul primei locuințe – și, întrucât băncile nu pot acoperi diferențele de curs, sunt obligați să plătească avansuri mai mari. În prezent, avansul mediu este de aproximativ 18%.

Cursul ridicat poate elimina beneficiile TVA reduse

O altă problemă derivată din deprecierea leului este pierderea eligibilității pentru TVA redusă de 9%, aplicabilă locuințelor sub 600.000 lei și cu suprafețe utile sub 120 mp. Depășirea acestui prag, influențată de cursul valutar, aduce automat aplicarea TVA-ului standard de 19%, majorând semnificativ costurile.

Un apartament nou cu 2 camere în cartierul Băneasa, București, se vinde cu 141.900 euro, iar pe 5 mai putea fi cumpărat cu 706.300 lei. Astăzi, prețul echivalent este de 724.200 lei – o scumpire de aproximativ 18.000 lei în doar câteva zile”, se arată în analiză. Un caz similar este prezentat și pentru Cluj-Napoca, unde o locuință de 120.000 euro din Mărăști a depășit, din cauza cursului, pragul de 600.000 lei, ceea ce implică o taxă de 19% în loc de 9%.

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețul mediu național al apartamentelor a ajuns la 1.842 euro/mp util – cu 6% mai mult față de începutul anului și cu 15% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

ROBOR influențează companiile, dar IRCC rămâne relevant pentru populație

În ceea ce privește evoluția ROBOR, aceasta este mai degrabă corelată cu nivelul de lichiditate din piață și influențează în special creditele pentru companii. Pentru populație, impactul este limitat deoarece, din 2019, creditele ipotecare noi sunt corelate cu IRCC (Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor).

Le recomandăm celor care nu au făcut încă trecerea la IRCC să ia în considerare acest pas, întrucât oferă o mai mare predictibilitate și un cost potențial mai mic”, se precizează în comunicat.

IRCC se aplică pe intervale de trei luni, cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință, ceea ce îl face mai stabil comparativ cu ROBOR. Specialiștii estimează că acesta va rămâne la 5,55% până la 30 septembrie 2025.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Contabil / Foto: Freepik

ANAF clarifică o dilemă frecventă privind SAF-T

Tot mai multe firme aflate la început de drum sau cu...

Gaze naturale

România a importat cu 72% mai mult gaz în 2025

Producţia de gaze naturale utilizabile a României a...

Cariera Tismana

20 de hectare de pădure s-au surpat la mina Tismana

Deputatul Radu Miruţă (USR) anunţă că o alunecare de...

Bursa de Valori București
Pilonul III de pensii
Anker PowerCore 10000
Srâmtoare Ormuz
Platină
Lingouri de aur
Sediul Hidroelectrica
Hidroelectrica
Trenuri
ANAF

Buletinul electronic creează mai mult probleme românilor

Noile cărți electronice de identitate, emise cu...

Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
Ilie Bolojan

Bolojan: Deficitul bugetar mare nu mai poate fi susținut

Ilie Boloja atrage atenția că România se confruntă cu o...

Donald Trump

MAGA, divizată din cauza războiului Israeliano-Iranian

După ce și-a câștigat un nou mandat cu mesajul...

Freepik.com
Freepik.com
Bani. Freepik.com
Uzină Ford / Foto: Flickr
Ucraina se aşteaptă ca viitorul pachet de sancţiuni europene contra Moscovei să vizeze şi compania de stat Rosatom

Rosatom construiește prima centrală nucleară din Kazahstan

Agenţia pentru Energie Nucleară din Kazahstan a anunţat...

Uzinele Dacia
Donald Trump și Elon Musk
Tel Aviv sub asediul Iranului

pixel