Factura la energie în 2024. Ministrul Burduja clarifică situația

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Sebastian Burduja
Sebastian Burduja
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre banii pentru compensarea furnizorilor. 

Schema de plafonare/compensare va costa anul viitor bugetul de stat doar trei miliarde lei, faţă de 9-10 miliarde lei anul acesta, a declarat, vineri seara, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

"ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei n.r) ne spune că schema de plafonare compensare pentru lunile ianuarie până în decembrie 2024 va costa bugetul de stat doar trei miliarde lei, faţă de 9-10 miliarde anul acesta, faţă de 14 miliarde cu un an în urmă. Deci au scăzut preţurile", a spus Burduja la Digi 24.

Ministrul a subliniat că, până în prezent, toată compensarea a costat circa 23 miliarde de lei, din bugetul naţional, dar a fost alimentată din Fondul de tranziţie, taxa de solidaritate, taxa off shore şi alte taxe si contribuţii pe care companiile din energie le-au plătit.

Prețuri și plafoane

Întrebat dacă actualele preţuri şi plafoane vor fi menţinute iarna aceasta, ministrul răspuns că da, "aceasta este viziunea":

"Categoric da, cel puţin pentru această iarnă aceasta este viziunea, pentru a nu introduce acele variaţii în preţul facturii. Şi mai este un motiv aici: de câte ori se intervine pe această schemă, toţi furnizorii trebuie să-şi configureze sistemele de facturare, sistemele informatice. Asta înseamnă un cost mare, şi oricum au costuri mari din dobânzi, şi înseamnă şi un timp de 3-4 luni pentru reconfigurare şi înseamnă şi erorile pe care le-aţi văzut", a explicat Sebastian Burduja.

De unde vin banii

"Totalitatea acestor sume, contribuţia sectorului energetic la bugetul de stat din criza energetică a fost undeva la 42-44 miliarde şi s-au plătit 23 de miliarde. Deci în mod normal schema ar trebui să se susţină", a explicat Burduja.

Întrebat dacă bugetul pentru anul viitor prevede bani pentru compensarea furnizorilor, ministrul a răspuns că prevede un miliard de lei.

"Da, un miliard de lei. Anul trecut pe vremea asta, Ministerul Energiei avea un buget pentru 2023 de undeva la 1,6 miliarde lei. Acum avem un buget de 4,4 miliarde lei, e adevărat că foarte multe sunt investiţii, PNRR, dar bugetul s-a triplat. Anul trecut pe vremea asta aveam zero lei în această logică din bugetul de stat pentru plafonare/compensare. Ce s-a întâmplat? De unde au venit sumele? Au venit din Fondul de tranziţie pe parcursul anului, ele nu trebuie să fie bugetate la începutul anului. Au venit din taxa de solidaritate, iarăşi, pe parcusul anului. Deci, pe măsură ce aceste fonduri intră în aceste conturi ale Ministerului de Finanţe, ele alimentează acest Fond de tranziţie şi se împart către Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii", a punctat Sebastian Burduja.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Insolvență / FOTO: Freepik
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik

pixel