Schema de plafonare/compensare va costa anul viitor bugetul de stat doar trei miliarde lei, faţă de 9-10 miliarde lei anul acesta, a declarat, vineri seara, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
"ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei n.r) ne spune că schema de plafonare compensare pentru lunile ianuarie până în decembrie 2024 va costa bugetul de stat doar trei miliarde lei, faţă de 9-10 miliarde anul acesta, faţă de 14 miliarde cu un an în urmă. Deci au scăzut preţurile", a spus Burduja la Digi 24.
Ministrul a subliniat că, până în prezent, toată compensarea a costat circa 23 miliarde de lei, din bugetul naţional, dar a fost alimentată din Fondul de tranziţie, taxa de solidaritate, taxa off shore şi alte taxe si contribuţii pe care companiile din energie le-au plătit.
Prețuri și plafoane
Întrebat dacă actualele preţuri şi plafoane vor fi menţinute iarna aceasta, ministrul răspuns că da, "aceasta este viziunea":
"Categoric da, cel puţin pentru această iarnă aceasta este viziunea, pentru a nu introduce acele variaţii în preţul facturii. Şi mai este un motiv aici: de câte ori se intervine pe această schemă, toţi furnizorii trebuie să-şi configureze sistemele de facturare, sistemele informatice. Asta înseamnă un cost mare, şi oricum au costuri mari din dobânzi, şi înseamnă şi un timp de 3-4 luni pentru reconfigurare şi înseamnă şi erorile pe care le-aţi văzut", a explicat Sebastian Burduja.
De unde vin banii
"Totalitatea acestor sume, contribuţia sectorului energetic la bugetul de stat din criza energetică a fost undeva la 42-44 miliarde şi s-au plătit 23 de miliarde. Deci în mod normal schema ar trebui să se susţină", a explicat Burduja.
Întrebat dacă bugetul pentru anul viitor prevede bani pentru compensarea furnizorilor, ministrul a răspuns că prevede un miliard de lei.
"Da, un miliard de lei. Anul trecut pe vremea asta, Ministerul Energiei avea un buget pentru 2023 de undeva la 1,6 miliarde lei. Acum avem un buget de 4,4 miliarde lei, e adevărat că foarte multe sunt investiţii, PNRR, dar bugetul s-a triplat. Anul trecut pe vremea asta aveam zero lei în această logică din bugetul de stat pentru plafonare/compensare. Ce s-a întâmplat? De unde au venit sumele? Au venit din Fondul de tranziţie pe parcursul anului, ele nu trebuie să fie bugetate la începutul anului. Au venit din taxa de solidaritate, iarăşi, pe parcusul anului. Deci, pe măsură ce aceste fonduri intră în aceste conturi ale Ministerului de Finanţe, ele alimentează acest Fond de tranziţie şi se împart către Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii", a punctat Sebastian Burduja.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...