Facturi uriaşe la gaze în luna noiembrie. Furnizorii trimit notificări cu preţuri exorbitante

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Furnizorii de gaze au început să trimită notificări consumatorilor în care prezintă preţurile exorbitante pe care aceştia vor trebui să le plătească începând cu luna noiembrie 2021.

Facturi uriaşe la gaze în luna noiembrie. Furnizorii au început să trimită notificări în care îşi înştiinţează clienţii de noile tarife pe care vor trebui să le plătească.

Unul dintre furnizorii de gaze a trimis recent o notificare în care îi aduce la cunoştinţă consumatorului prețul pe care trebuie să-l achite  începând cu luna noiembrie 2021, respectiv 900 lei/MWh. Acest lucru înseamnă o creștere a preţului cu 741% față de anul trecut.

“Abordarea aceasta denotă faptul că modul în care se dorește protejarea consumatorilor în România trebuie atent analizată, deoarece atât subvenționarea consumatorilor, cât și plafonarea (în fapt subvenționarea furnizorilor), nu isi vor atinge scopul”, a declarat preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisaliţă, potrivit ziare.com. 

Facturile la energie și gaze. Măsurile guvernului USR pentru a trece iarna

Acesta a mai explicat ce se întâmplă în situația în care furnizorii cresc prețul gazului MW/h la valori exorbitante în mai multe situaţii.

“În cazul subvenției de 25% pentru consumator reprezintă un ajutor nesemnificativ. Spre exemplu: un consumator care plătea, anul trecut, 107 lei/MWh, respectiv 500 lei/luna, TVA inclus, dacă (atenție doar dacă este consumator casnic și consumă 1.000 mc/sezon rece 2021/2022 – într-o iarnă grea puțini se vor încadra în această limită -) urmează să achite, lunar, pentru gaze la un preț de 900 lei/MWh suma de 4.205 lei/lună, din care statul îi va compensa 1.051 lei/luna, adică îi rămâne de plată 3.153 lei/lună (o creștere de 620% a costului lunar cu gazele);

În cazul plafonării prețului cu subvenția furnizorului pentru plata diferenței între prețul de achiziție și prețul de vânzare al furnizorului, plecând de la declarația furnizorului că achită 715 lei/MWh pentru gazele achiziționate iar prețul plafonat este la 135 lei/MWh, înseamnă că statul trebuie să-i achite furnizorului 580 lei/MWh, respectiv pentru o factură de 500 lei/luna la gaze ar trebui să-i achite furnizorului 2.277 lei/lună. Dacă ne gândim că într-o lună de iarnă consumul României pentru consumatorii casnici care ar beneficia de aceste condiții este de 0,5 mld mc, suma care trebuie să o scoată statul din buzunar ar fi de 0,6 mld euro/lună, la o diferență de preț achiziție-vânzare de 580 lei/MWh”, a explicat preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, potrivit sursei citate.

Prețurile de 700 – 900 lei/MWh la gazele naturale au apărut în piață după planurile autorităților de reducere a impactului creșterii prețului la gaze și electricitate pentru consumatori, aspect care demonstrează că orice acțiune are o reacțiune în teren.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară

pixel