Facturi uriaşe la gaze în luna noiembrie. Furnizorii trimit notificări cu preţuri exorbitante
Autor: Antonia Popescu | 18 oct, 08:13
Cât vor veni gazele în noiembrie
Cât vor veni gazele în noiembrie
Furnizorii de gaze au început să trimită notificări consumatorilor în care prezintă preţurile exorbitante pe care aceştia vor trebui să le plătească începând cu luna noiembrie 2021.

Facturi uriaşe la gaze în luna noiembrie. Furnizorii au început să trimită notificări în care îşi înştiinţează clienţii de noile tarife pe care vor trebui să le plătească.

Unul dintre furnizorii de gaze a trimis recent o notificare în care îi aduce la cunoştinţă consumatorului prețul pe care trebuie să-l achite  începând cu luna noiembrie 2021, respectiv 900 lei/MWh. Acest lucru înseamnă o creștere a preţului cu 741% față de anul trecut.

“Abordarea aceasta denotă faptul că modul în care se dorește protejarea consumatorilor în România trebuie atent analizată, deoarece atât subvenționarea consumatorilor, cât și plafonarea (în fapt subvenționarea furnizorilor), nu isi vor atinge scopul”, a declarat preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisaliţă, potrivit ziare.com. 

Facturile la energie și gaze. Măsurile guvernului USR pentru a trece iarna

G Ad:

Acesta a mai explicat ce se întâmplă în situația în care furnizorii cresc prețul gazului MW/h la valori exorbitante în mai multe situaţii.

“În cazul subvenției de 25% pentru consumator reprezintă un ajutor nesemnificativ. Spre exemplu: un consumator care plătea, anul trecut, 107 lei/MWh, respectiv 500 lei/luna, TVA inclus, dacă (atenție doar dacă este consumator casnic și consumă 1.000 mc/sezon rece 2021/2022 – într-o iarnă grea puțini se vor încadra în această limită -) urmează să achite, lunar, pentru gaze la un preț de 900 lei/MWh suma de 4.205 lei/lună, din care statul îi va compensa 1.051 lei/luna, adică îi rămâne de plată 3.153 lei/lună (o creștere de 620% a costului lunar cu gazele);

În cazul plafonării prețului cu subvenția furnizorului pentru plata diferenței între prețul de achiziție și prețul de vânzare al furnizorului, plecând de la declarația furnizorului că achită 715 lei/MWh pentru gazele achiziționate iar prețul plafonat este la 135 lei/MWh, înseamnă că statul trebuie să-i achite furnizorului 580 lei/MWh, respectiv pentru o factură de 500 lei/luna la gaze ar trebui să-i achite furnizorului 2.277 lei/lună. Dacă ne gândim că într-o lună de iarnă consumul României pentru consumatorii casnici care ar beneficia de aceste condiții este de 0,5 mld mc, suma care trebuie să o scoată statul din buzunar ar fi de 0,6 mld euro/lună, la o diferență de preț achiziție-vânzare de 580 lei/MWh”, a explicat preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, potrivit sursei citate.

Prețurile de 700 – 900 lei/MWh la gazele naturale au apărut în piață după planurile autorităților de reducere a impactului creșterii prețului la gaze și electricitate pentru consumatori, aspect care demonstrează că orice acțiune are o reacțiune în teren.

Ştiri Recomandate

Este COD ROŞU! Avertizare de călătorie în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenţionare de...

Horoscop. Decembrie, luna SUCCESULUI pentru aceste zodii

Ultima lună a anului 2021 va fi o perioadă puternică din...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro