Falimente, șomaj. ”Este foarte periculos ceea ce se întâmplă”, avertizează Mircea Coșea

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Un tabloul care dă fiori pe șira spinării
Un tabloul care dă fiori pe șira spinării
Profesorul de economie Mircea Coșea a făcut o radiografie a situației actuale din economia României și a explicat de ce țara noastră se va confrunta cu o criză de lichiditate. 

Potrivit ultimelor estimări, cifra de afaceri a multora dintre companiile care activează în România a scăzut cu 60%, în condițiile în care datoriile au crescut cu 30%. Ce înseamnă acest lucru? Că vor urma concedieri, că multe firme se vor închide? 

Un moment imposibil de evitat

”Este un moment pe care l-am anticipat încă din ultimele luni ale anului trecut, pentru că este vorba despre o evoluție imposibil de evitat în absența unor măsuri economice care trebuiau luate atunci. Și care nu sunt luate nici acum, de altfel. La ce mă aștept? O să vă spun”, a declarat profesorul de economie Mircea Coșea într-o intervenție telefonică la postul de televiziune Antena3 CNN.

Două lucuri importante 

”Mă aștept la o decădere economică în următoarele două-trei luni. O decădere care se va manifesta printr-un număr important de societăți care își vor înceta activitatea, altele se vor închide definitiv, intră în faliment. De ce? Pentru că există două lucruri importante. În primul rând incapacitatea de a suporta prețurile mari. Deci ele devin incompatibile pe piața mondială. Pe de altă parte, această orientare a industriei românești aproape unidimensională spre câteva puncte vest-europene în ceea ce privește producția de mărfuri și de asamblare auto va intra în criză. Iar asta pentru că se întâmplă modificări importante în această zonă. În România nu merge linia asta, iar ceea ce mă îngrijorează este faptul că Renault se retrage încet, încet și vom intra într-o situație în care comenzile vor fi din ce în ce mai rare.

Orice ar face BNR este insuficient

Deci, va fi un număr din ce în ce mai mare de falimente, de încetare de activitate. Iar asta înseamnă șomaj. Unde vom ajunge mai departe? La o criză de lichiditate. Adică lipsa de bani, lipsa de venituri a populației rămasă șomeră, va face ca economia să meargă în jos foarte rapid. Consumul scade, consumul se va baza din ce în ce mai mult pe importuri, care vor aduce inflație, pentru că producția românească nu poate să facă față. Deci, în momentul de față îngrijorarea mea este foarte serioasă, pentru că orice ar face Banca Națională, orice ar spune domnul Mugur Isărescu, este insuficient. România are nevoie de măsuri care să stăpânească inflația nu doar de natură monetară, ci și de natură structurală, politice și economice, pe care Guvernul nu le ia și văd că nici nu văd altă preocupare decât acele pachete sociale. Este foarte periculos ceea ce se întâmplă”, a concluzionat profesorul Mircea Coșea.  

Citește și România în 2023. Mircea Coșea: Vor apărea alte două crize. ”Într-o lună, două”

Dar, în loc să facem acest lucru, ministerul Energiei a tăiat producția de energie electrică pe cărbuni, a vândut, într-o manieră care este, după părerea mea, condamnabilă, mari capacități de producție pe cărbune, cum este Mintia, nu a deschis minele de cărbune din motive pe care nu le putem accepta ca fiind valabile - niște proteste ale unor ONG-uri. Așa că, în momentul de față, asistăm la niște vorbe, care spun că se vor deschide mine și capacități de producție pe cărbune. Dar nu este posibil. Pentru că, în primul rând, minele nu produc, iar în al doilea rând, pentru că nu poți pune în funcțiune o instalație care a fost pusă în rezervă într-o perioadă relativ scurtă, fără oameni, fără tehnică, fără investiții. Acesta este un aspect. ...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...


pixel