Amnistia fiscală. Cum procedezi ca să scapi de datoriile la stat
Ministerul Finanțelor a pus în...
Scăderile consemnate la cereale au fost compensate parţial de creşterile înregistrate la zahăr, uleiuri vegetale şi carne.
FAO publică lunar propriul Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.
În iulie, acest indice s-a situat la o medie de 120,8 puncte, în scădere faţă de 121 puncte în iunie. Iniţial, datele pentru iunie indicaseră un nivel de 120,6 puncte.
Valoarea din iulie 2024 este cu 3,1% mai mică faţă de valoarea din perioada similară a anului trecut şi cu 24,7% sub vârful atins în 2022.
În iulie, preţurile la cereale au scăzut cu 3,8% faţă de iunie și cu 12% față de iulie 2023, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii aproape patru ani, preţurile de export pentru toatele cerealele importante reducându-se pentru a doua lună consecutiv.
Preţurile la grâu au scăzut în urma disponibilităţii recoltelor de grâu de iarnă din emisfera nordică şi a condiţiilor favorabile pentru culturile de primăvară din Canada şi SUA, a precizat FAO.
"De asemenea, preţurile de export pentru porumb au scăzut, pe fondul progreselor înregistrate de culturile din Argentina şi Brazilia, comparativ cu anul trecut, în timp ce condiţiile din SUA rămân robuste", se arată în raport.
Uleiuri vegetale
Indicele FAO al prețurilor uleiurilor vegetale a ajuns la o medie de 135,0 puncte în iulie, în creștere 2,4 % față de iunie și marcând a doua creștere consecutivă. Creșterea continuă a indicelui a reflectat cotațiile globale mai ridicate ale uleiurilor de palmier, soia, floarea-soarelui și rapiță. Creșterile acestor prețuri au fost susținute în principal de import masive la nivel mondial, care au coincis cu creșterea slabă a producției din Indonezia, principalul producător mondial de ulei de palmier. Între timp, cotațiile mondiale ale uleiului de soia s-au apreciat pentru a treia lună consecutiv în iulie, reflectând în principal cererea robustă și persistentă din sectorul biocombustibililor din America.
Lactatele
Indicele FAO al prețurilor la produsele lactate a fost în medie de 127,7 puncte în iulie, practic neschimbat față de iunie, situându-se la 7,2 % peste valoarea sa corespunzătoare din urmă cu un an.
Carne
Indicele FAO al prețurilor la carne a fost în medie de 119,5 puncte în iulie, în creștere cu 1,2 % față de iunie, situându-se cu 0,8 % peste valoarea corespunzătoare din urmă cu un an. În iulie, prețurile internaționale la carnea de ovine și bovine au crescut, susținute în principal de cererea mare de import și de scăderea sezonieră a ofertei de animale pentru sacrificare în Oceania.
Între timp, prețurile internaționale ale cărnii de pasăre au crescut datorită cererii puternice de import, în special din Orientul Apropiat și Africa de Nord, pe fondul dificultăților de producție cauzate de bolile animalelor, în special de focarele de gripă aviară din mai multe regiuni mari de producție. În schimb, prețurile la carnea de porc au scăzut marginal, reflectând o situație de supraofertă în Europa de Vest din cauza unei cereri interne și externe mai slabe, exacerbată în continuare de deschiderea de către China a unei anchete antidumping și de constrângerile continue în ceea ce privește accesul la piețele externe din cauza focarelor de pestă porcină africană.
Zahăr
Indicele FAO al prețului zahărului a fost în medie de 120,2 puncte în iulie, în creștere cu 0,7 % față de iunie, marcând a doua creștere lunară consecutivă, dar în scădere cu 17,9 % față de valoarea sa de acum un an. Creșterea din iulie a fost determinată de producția de zahăr mai mică decât se preconiza în Brazilia în prima jumătate a lunii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Finanțelor a pus în...
Premierul Marcel Ciolacu,...
Două sectoare de râuri din...
Compania Boeing Co. se...
Principala companie de utilităţi din Viena va pune în...
Anunţarea viitoarei Comisii...
Premierul Greciei, Kyriakos...
Banca Națională a României a...
Informație furnizată de Banca Națională a României.
Deficitul a ajuns la 15,178...
Miniștrii Energiei din România,...
În România sunt printre cele mai mici prețuri la...
Traficul va fi deviat.
În orice caz, așa afirmă...
Sebastian Burduja, a făcut un anunț surprinzător care ar...
Decizia reflectă o tendință mai largă în industria auto,...
Zilele trecute, experții băncii Morgan Stanley au...
„Sigur că sunt şi critici,...
De la un volum de 64,25 milioane de lei (12,92 milioane...
White Page Leadership Conclave...
Măsurile vin pe fondul unei...
Au fost emise două coduri de instabilitate atmosferică.
Grupaj de știri.
Într-adevăr, pe piața...
De săptămâni bune, România are cele mai mari prețuri la...
Cei doi giganți nu s-au dovedit...