Fără CHIPSURI pe masă! Alimente ce vor fi INTERZISE prin lege
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Lista este lungă
Lista este lungă
Parlamentul a adoptat, în Camera Deputaților, proiectul de lege care prevede limitarea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman, conform Regulamentului 2019/649 al Comisiei Europeană din 24 aprilie 2019 de modificare a anexei III la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește acizii grași trans, alții decât acizii grași trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animal.

Noua lege, ce-ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie 2021, dacă va fi promulgate și de președintele țării, prevede că unele produse alimentare nu se mai pot comercializa din cauza conținutului lor ridicat de acizi trans, periculoși pentru sănătate. 

Printre acestea figurează margarina, popcornul pentru microunde, supele la plic și chipsurile, creme tartinabile, biscuiți, torturi preambalate, sosuri, cereale preambalate, napolitane. Actul normativ se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de unităţile de alimentaţie publică şi produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora.

Operatorii economici din sectorul alimentar ar avea, astfel, obligaţia de a introduce pe piaţă produse alimentare cu un conţinut de AGT de maximum 2 g/100 g de grăsime din conţinut. Prevederile se vor aplica şi produselor alimentare importate, din state europene sau terțe. Totodată, pentru produsele alimentare care nu respectă prevederile prevăzute în lege se dispune retragerea din circuitul consumului uman.

Citește și Noul act de identitate. Legea a fost publicată. Ce trebuie știut

Conform noului act normativ, Ministerul Sănătății și ANSVSA vor face controale pentru respecterea prevederilor, iar pentru încălcarea acestora se vor aplica amenzi de la 10.000 lei la 30.000 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel