Consecințele politicii lui Donald Trump de scădere a dolarului
Donald Trump ar dori să vadă...
Ministerul Mediului a respins bugetul propus pentru 2025 de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și propune o reorganizare radicală, ce vizează reducerea semnificativă a structurii de conducere. Potrivit ministrului Mircea Fechet, schema de organizare urmează să fie eficientizată, în conformitate cu jaloanele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Am respins propunerea de buget comunicată de Romsilva. Mi s-a părut prea puțin ambițioasă. Profitul estimat era de aproximativ 40 de milioane de lei, ceea ce înseamnă cam 10 lei la hectar. Este o sumă mult prea mică, având în vedere că Regia administrează aproape patru milioane de hectare de pădure”, a declarat ministrul, adăugând că în actualul context bugetar dificil, instituțiile care administrează resurse publice valoroase trebuie să-și asume un rol economic major.
De la 121 la 17: conducere „mai suplă”, criterii clare de performanță
Noua structură organizatorică va reduce numărul directorilor de la 121 la aproximativ 17, ceea ce înseamnă o diminuare de peste 85%. „Fiecare dintre acești directori va avea contract de mandat pe cinci ani și indicatori de performanță foarte clari. În cazul în care nu îi îndeplinesc, pot fi revocați”, a explicat Fechet.
Ministrul a mai precizat că una dintre schimbările propuse vizează dimensiunea Direcțiilor silvice: fiecare ar urma să administreze cel puțin 200.000 de hectare, cu ajustări în funcție de specificul terenului. În prezent, există direcții cu puțin peste 20.000 de hectare. „Pentru a deveni director, trebuie să ai o suprafață semnificativă în administrare”, a subliniat oficialul.
Angajări prin concurs național și salarii echitabile
Reorganizarea Romsilva va introduce și un sistem de angajare bazat pe concurs național, desfășurat centralizat. Această măsură are ca scop asigurarea unor șanse egale pentru toți cei care doresc să lucreze în domeniul silviculturii.
De asemenea, va fi instituit principiul „pentru muncă egală, salariu egal”, pentru a corecta dezechilibrele salariale existente în prezent. „Salariile diferă semnificativ între Direcțiile silvice, chiar și în interiorul aceleiași direcții, pentru același nivel de pregătire și experiență”, a spus Fechet.
Același principiu de eficiență va fi aplicat și în cazul altor unități Romsilva, inclusiv ocoale silvice, secții de exploatare, pepiniere, centre de vânătoare sau activități piscicole.
Unificarea Parcurilor Naționale și digitalizarea flotei auto
În cadrul aceleiași reforme, cele 22 de administrații ale Parcurilor Naționale și Naturale vor fi reunite într-o singură entitate, cu o singură conducere și o Direcție-suport comună. Activitatea silvo-turistică va fi centralizată prin complexul Silva, ce va gestiona unitar resursele imobiliare din patrimoniul Romsilva, incluzând cabane și hoteluri.
Totodată, parcul auto și utilajele Regiei vor fi gestionate printr-o aplicație informatică, care va permite monitorizarea GPS și urmărirea consumului de carburant prin sonde litrometrice.
Potrivit datelor publicate de Romsilva, în perioada 2019–2023, instituția a înregistrat un profit brut cumulat de peste 792 milioane lei, dintre care aproape 717 milioane lei au fost virați la bugetul de stat. La finalul lui 2023, Regia administra 3,12 milioane hectare de păduri publice și asigura servicii pentru alte 1,2 milioane hectare aflate în alte forme de proprietate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Donald Trump ar dori să vadă...
Hidroelectrica a semnat un...
Reformă de amploare la...
„Este prețul libertății” – așa...
Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...
Guvernul pregătește compensații...
Leul s-a apreciat ușor joi în...
Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...
După ce a jucat încă de la...
În ședința de Guvern de astăzi,...
Guvernul urmează, în ședința de...
Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...
Firme care întrețin spații...
ROBOR în ușoară creștere,...
Guvernul continuă Programul de...
Cristian Popa (BNR) spune că:...
După ce a controlat inflația,...
CEC Bank acordă și în 2025...
Trump pierde omul-cheie din...
După aproape 100 de zile de...
Banii vin la timp în luna mai,...
Comisarul european Piotr...
Grupaj de știri.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat sesiunea de...
O estimare sub prognoza FMI,...
Termoenergetica se pregătește...
În același timp, Uniunea Europeană nu intenționează să...
China are în vedere crearea...