Fed menține dobânzile, riscuri sporite privind inflația și șomajul

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Șeful FED, Jerome Powell
Șeful FED, Jerome Powell
Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) a decis să mențină dobânzile de politică monetară neschimbate, avertizând totodată în legătură cu riscuri sporite legate de inflație și șomaj, ceea ce întunecă și mai mult perspectivele economice, pe fondul politicilor comerciale promovate de  Donald Trump, care evoluează constant, în special în privința tarifelor vamale.

Economia, în ansamblu, a „continuat să crească într-un ritm solid”, a declarat Fed în comunicatul său de politică monetară, atribuind contracția produsului intern brut (PIB) american din primul trimestru unor importuri record, generate de graba companiilor și gospodăriilor de a anticipa intrarea în vigoare a noilor taxe vamale.

Piața muncii a rămas de asemenea „solidă”, iar inflația „ceva mai sus decât ar fi trebuit”, a precizat FOMC – Comitetul de politică monetară al Fed – la finalul unei reuniuni de două zile. Acest mesaj reia aceeași terminologie utilizată în declarația anterioară a băncii centrale.

Totuși, comunicatul de miercuri evidențiază riscuri emergente care ar putea pune Fed în fața unor alegeri dificile în lunile următoare. „Incertitudinea privind perspectivele economice a crescut în continuare”, insistă FOMC, ai cărui membri au decis în unanimitate să mențină ținta pentru dobânda de referință a băncii centrale într-un interval cuprins între 4,25% și 4,50%.

„Comitetul este atent la riscurile care planează asupra ambelor componente ale mandatului său dual și consideră că riscurile de creștere a șomajului și inflației s-au amplificat”, se mai arată în comunicat.

POWELL JUSTIFICĂ PRUDENȚA

Vorbind la conferința de presă ce a urmat anunțurilor Fed, președintele instituției, Jerome Powell, a remarcat că „în ciuda incertitudinii sporite, economia rămâne într-o poziție solidă”.

El a subliniat totodată necesitatea ca Fed să rămână flexibilă, chiar dacă Statele Unite se află într-o situație imprevizibilă. „Considerăm că actuala orientare a politicii monetare ne oferă o poziție bună pentru a reacționa în timp util la eventualele evoluții economice”, a declarat el.

Jerome Powell a mai subliniat că politica comercială a administrației americane continuă să reprezinte o sursă de incertitudine, justificând astfel alegerea Fed de a adopta o atitudine prudentă.„Nu cred că putem spune (...) în ce direcție vor evolua lucrurile”, a spus el, adăugând că există „multă incertitudine, de exemplu în ceea ce privește modul în care se vor implementa politicile tarifare”.

La Wall Street, imediat după anunțurile Fed, indicii Dow Jones și S&P 500 și-au amplificat temporar câștigurile, în timp ce Nasdaq Composite și-a redus pierderile. La închidere, Dow Jones a crescut cu 0,67%, până la 41.103,69 puncte, S&P 500 cu 0,41%, la 5.629,75 puncte, iar Nasdaq Composite cu 0,26%, la 17.735,09 puncte.

Randamentul obligațiunilor americane pe zece ani și-a accentuat scăderea, coborând cu aproape 4 puncte de bază, până la 4,281% la închidere. Dolarul, deja în creștere, s-a apreciat și mai mult, cu 0,60% față de un coș de valute de referință.

Orientarea politicii monetare va depinde de evoluția riscurilor identificate sau, în cel mai dificil caz, de o creștere simultană a inflației și a șomajului, a precizat Fed, subliniind că atunci va fi nevoită să aleagă riscul predominant pe care să îl contracareze prin politica monetară.

O slăbire a pieței muncii tinde să întărească argumentele pentru o scădere a dobânzilor, în timp ce o inflație mai ridicată ar necesita menținerea unei politici monetare restrictive.

PIAȚA MUNCII, UN FACTOR DECISIV

„Deocamdată, Fed adoptă o poziție de așteptare până când incertitudinea se va risipi”, a declarat Ashish Shah, director de investiții la Goldman Sachs Asset Management.

„Datele recente despre ocuparea forței de muncă, mai bune decât se temeau mulți, au susținut poziția de așteptare a Fed, iar acum este de datoria pieței muncii să slăbească suficient pentru ca ciclul de relaxare monetară al Fed să reînceapă”, a adăugat el.

Nivelul dobânzilor de referință ale Fed a rămas neschimbat din decembrie, în timp ce oficialii săi se străduiesc să evalueze impactul tarifelor impuse de Donald Trump. Aceste suprataxe au alimentat temerile privind o inflație mai mare și o încetinire a creșterii economice în acest an.

La ultima actualizare a proiecțiilor economice, în luna martie, oficialii Fed prevedeau o scădere a dobânzilor cu o jumătate de punct procentual până la finalul anului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Robor
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Bursa / Foto: Freepik
Bani / FOTO: Freepik
Butoaie cu petrol / Foto: Freepik
Aston Martin / FOTO: Wikipedia

Aston Martin, risc de ieșire de pe traseu la următorul viraj

Obiective ambițioase, realitate dezamăgitoare.

Aeroportul JFK / FOTO: wikipedia

SUA modifică sistemul de control al traficului aerian

Un sistem considerat învechit și subdimensionat.

Animale / FOTO: Freepik
Șeful FED, Jerome Powell
iPhone. Freepik.com
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Venituri neimpozabile
Șofer de TIR / Foto: Freepik
Coşmarul ROBOR nu se termină / Foto: freepik
Știrile dimineții
Euro / Foto: Freepik
Petarde
REMAT
Semne de circulație / Foto: Freepik
Spital de urgență / Foto: Freepik
România are aprobată prima tranșă
Disney
Dumitru Costin, BNS
Irigații / Foto: Freepik

pixel