Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zile
Bun venit la ediția de azi, 29 octombrie, a...
De asemenea, analiștii preconizează că ratele dobânzilor vor începe să scadă încă din septembrie, recunoscând că inflația s-a apropiat de ținta de 2% a băncii centrale americane.
Înainte de reuniunea din 30-31 iulie, decidenții Fed au fost reticenți în ceea ce privește calendarul primei reduceri a ratei dobânzii, dar semnalat datele recente care arată că presiunile asupra prețurilor au scăzut în general, inflația globală apropiindu-se de ținta Fed, iar datele de pe piața muncii, a locuințelor și de pe alte piețe sugerează că această tendință va continua.
Datele de vineri au arătat că indicele prețurilor de consum, care a accelerat cu până la 7,1% de la an la an în 2022, a crescut cu 2,5% în iunie, după o creștere de 2,6% în mai. De fapt, din martie, acest indice arată o creștere de doar 1,5% - cu o jumătate de punct procentual sub ținta Fed.
Combinate cu un sentimentul că presiunile asupra prețurilor se atenuează, aceste date ar putea fi suficiente pentru ca oficialii Fed să își schimbe percepția asupra inflației ca fiind „ridicată” în declarația de politică monetară și să marcheze încrederea că ritmul de creștere a prețurilor va reveni la 2%. Decidenții Fed au declarat că ar trebui să înceapă să reducă ratele dobânzilor înainte ca inflația să revină complet la ținta , iar dacă datele viitoare rămân în linie cu cele din ultimele luni, s-ar putea să nu mai aibă timp.
Fed „este la doar 50 de puncte de bază de țintă ... deci se pare că nu este foarte departe”, a declarat Jim Bullard, fostul președinte al sucursalei Fed din St. Louis, Missouri.
Fed a majorat rata dobânzii de referință pentru a încetini economia după creșterea inflației și a menținut-o stabilă în intervalul actual de 5,25%-5,50% din iulie anul trecut, ceea ce face ca actuala perioadă de politică monetară restrictivă să fie printre cele mai lungi din ultimele decenii.
În ciuda avertismentelor de anul trecut conform cărora condițiile financiare atât de stricte ar putea declanșa o recesiune, Fed pare, cel puțin deocamdată, să fi atins un punct optim. Inflația a scăzut și, în timp ce rata șomajului a crescut treptat, aceasta rămâne, la 4,1%, în jurul valorii de ceea ce mulți oficiali ai Fed consideră a reprezenta ocuparea deplină a forței de muncă.
Unele date, inclusiv vânzările recente dezamăgitoare de locuințe și creșterea numărului de credite neperformante, pot indica o slăbiciune. Dar cel mai recent raport privind producția economică globală a fost surprinzător de puternic, cu o creștere de 2,8% în ritm anual, în al doilea trimestru. Fed consideră că creșterea potențială a economiei, în concordanță cu inflația stabilă, este de aproximativ 1,8%.
Banca centrală a SUA va publica ultima sa declarație de politică monetară miercuri la ora 14.00 EDT (1800 GMT), iar președintele Fed, Jerome Powell, va susține o conferință de presă o jumătate de oră mai târziu.
Recunoașterea faptului că reducerile ratelor sunt iminente ar pune Fed în acord cu investitorii care consideră că este aproape sigur că va efectua cel puțin o reducere de un sfert de punct procentual la reuniunea din 17-18 septembrie, primul pas în inversarea celei mai rapide serii de creșteri ale ratelor dobânzilor din ultimele patru decenii.
De asemenea, ar pune Fed în centrul atenției într-o cursă prezidențială americană tumultoasă.
Inflația ar putea fi o problemă mai mică în contextul alegerilor tumultoase de până acum. La începutul acestei luni, parlamentarii republicani i-au spus lui Powell, în cadrul unei audieri, că o reducere a ratei în septembrie ar putea părea un efort de a înclina terenul de joc împotriva lui Trump, care l-a instalat în funcția de șef al Fed la începutul anului 2018.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bun venit la ediția de azi, 29 octombrie, a...
Guvernul urmează să adopte în...
Proiectul de ordin prevede amânarea și anularea unor...
Gigantul rus Gazprom a raportat...
România și Bulgaria...
Alegerile din SUA pot afecta...
Cursul valutar comunicat de...
O analiză dată publicităţii...
ANPC propune noi reglementări pentru informarea...
Netflix extinde parteneriatul cu NBCUniversal iar...
Laurenţiu Neculaescu,...
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că în...
Coreea de Nord a trimis soldați...
După un început de săptămână...
Angajaţii a peste o sută de...
Un abces dentar este o acumulare de puroi care poate...
Germania are nevoie de reforme şi investiţii pentru a...
Probabilitate confirmată de reprezentantul Kremlinului,...
Legislația în vigoare reglementează strict dobânzile...
Este vorba despre Zhang Yiming, a cărui avere este...
Laurenţiu Neculaescu,...
Australia este cel mai mare...
Laurențiu Neculaescu,...
Grupaj de știri.