Femeile din UE vor ajunge să fie plătite la fel ca bărbații abia în 2086
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Salariile femeilor din UE vor ajunge la același nivel cu cele ale bărbaților în peste 60 de ani
Salariile femeilor din UE vor ajunge la același nivel cu cele ale bărbaților în peste 60 de ani
Progresele în ceea ce privește paritatea salarială între femei și bărbați au încetinit în întreaga Uniune Europeană, ceea ce înseamnă că femeile din unele țări ar putea aștepta cel puțin până la sfârșitul secolului pentru a obține un salariu egal.

Dacă progresul continuă în ritmul actual, bărbații și femeile nu vor fi plătiți la fel în medie în întregul bloc până în jurul anului 2086, potrivit calculelor Bloomberg și cifrelor Eurostat actualizate miercuri. Asta înseamnă că o femeie născută în acest an s-ar putea aștepta să câștige la fel ca un bărbat abia în jurul datei la care va fi suficient de bătrână pentru a se pensiona.

Decalajul mediu între câștigul orar brut al bărbaților și cel al femeilor se situa la 12,7% la sfârșitul anului 2021, în scădere cu doar 0,2 puncte procentuale față de anul precedent. O serie de țări au marcat anul trecut data de 15 noiembrie ca Ziua egalității salariale - data de la care femeile ar "lucra gratis" pentru restul anului în comparație cu omologii lor de sex masculin. 

Discrepanțele nu sunt repartizate în mod egal. În Luxemburg, salariul femeilor l-a depășit pe cel al bărbaților cu 0,2% în 2021, în timp ce diferența a scăzut la doar 5% în Belgia și s-a redus și mai mult sub 10% în Cipru. Cu toate acestea, decalajul a crescut în mai multe țări, inclusiv în Norvegia, Danemarca și Portugalia, ceea ce sugerează că, în unele locuri, egalitatea ar putea fi tot mai departe de a fi atinsă. 

Constatările vin în contextul în care UE se pregătește să voteze în această lună noile norme privind transparența salarială, care includ egalitatea de gen. Dacă politica este adoptată în forma sa actuală, publicarea diferențelor salariale și a repartizării pe sexe în diferite tranșe de salarizare va deveni obligatorie pentru angajatorii care depășesc un anumit număr de salariați, așa cum se întâmplă deja în Regatul Unit. În această țară, diferența de remunerare între femei și bărbați era de 14,9% în aprilie 2022, sub media UE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel