Fenomenul El Nino a aruncat în aer prețul cafelei robusta
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Ce se întâmplă
Ce se întâmplă
Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a recoltelor slabe de anul trecut. Acum a apărut și fenomenul El Nino.

Un fenomen meteorologic a cărui prezență a fost confirmată de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA (NOAA). Iar acest lucru presupune temperaturi mai ridicate pretutindeni în lume, inclusiv la nivelul Oceanului Pacific ecuatorial, cu consecinţe asupra întregii planete. În unele regiuni s-ar putea înregistrări "noi recorduri de temperatură", a avertizat Michelle L'Heureux, climatolog pentru NOAA.

În aceste condiții, cotaţiile futures la cafeaua robusta au urcat vineri, la Bursa de la Londra, până la 2.790 de dolari pe tonă, cea mai ridicată valoare de când a fost creat acest contract, în urmă cu 15 ani. În plus, diferenţa de preţ dintre cafeaua cu livrare în luna septembrie şi contractul pentru luna noiembrie a ajuns până la 91 de dolari pe tonă la ICE Futures Europe, cea mai mare diferenţă înregistrată vreodată.

Spre deosebire de arabica, o cafea de calitate mai bună, soiul robusta este în mod normal mai ieftin pentru că acest arbore de cafea este mai rezistent, are nevoie de mai puţină îngrijire și este mai uşor de produs în cantităţi mari. În mod frecvent, acest soi este folosit la cafea de tip instant, espresso şi cafeaua măcinată vândută în supermarketuri, produse care au înregistrat o cerere mare pe măsură ce consumatorii atenţi la preţuri caută alternative accesibile.

"Peste tot stocurile sunt foarte mici", susţine Kona Haque, de la firma de consultanţă ED&F Man, potrivit căreia, "piaţa împinge preţurile la un nivel care îi va stimula pe brazilienii care au început să strângă recoltele, să exporte mai multe boabe cafea conilon (-robusta-nr.)".

În mod normal, o cerere mai mare pentru cafeaua robusta ar trebui să-i bucure pe cultivatorii care se confruntă însă cu o scădere a producției, urmare a preţurilor ridicate îngrăşăminte şi a secetei. Ca atare, piaţa globală a cafelei va înregistra în 2023-2024 al treilea sezon consecutiv de deficit.

Potrivit analiştilor este posibil ca în acest an Vietnamul, cel mai mare cultivator mondial de cafea robusta, să strângă cea mai mică recoltă din ultimii patru ani. Recolta din Brazilia, al doilea mare producător pentru acest soi de cafea, este aşteptată şi ea să scadă cu 5% în timp ce recolta din Indonezia este preconizată să scadă cu 20% din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. 

Citește și Cea mai ieftină cafea va deveni tot mai scumpă

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel