Şedinţă de Guvern, 5 octombrie. Proiecte importante pentru cetăţeni şi pentru mediul de afaceri. Află detalii
Un fenomen meteorologic a cărui prezență a fost confirmată de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA (NOAA). Iar acest lucru presupune temperaturi mai ridicate pretutindeni în lume, inclusiv la nivelul Oceanului Pacific ecuatorial, cu consecinţe asupra întregii planete. În unele regiuni s-ar putea înregistrări "noi recorduri de temperatură", a avertizat Michelle L'Heureux, climatolog pentru NOAA.
În aceste condiții, cotaţiile futures la cafeaua robusta au urcat vineri, la Bursa de la Londra, până la 2.790 de dolari pe tonă, cea mai ridicată valoare de când a fost creat acest contract, în urmă cu 15 ani. În plus, diferenţa de preţ dintre cafeaua cu livrare în luna septembrie şi contractul pentru luna noiembrie a ajuns până la 91 de dolari pe tonă la ICE Futures Europe, cea mai mare diferenţă înregistrată vreodată.
Spre deosebire de arabica, o cafea de calitate mai bună, soiul robusta este în mod normal mai ieftin pentru că acest arbore de cafea este mai rezistent, are nevoie de mai puţină îngrijire și este mai uşor de produs în cantităţi mari. În mod frecvent, acest soi este folosit la cafea de tip instant, espresso şi cafeaua măcinată vândută în supermarketuri, produse care au înregistrat o cerere mare pe măsură ce consumatorii atenţi la preţuri caută alternative accesibile.
"Peste tot stocurile sunt foarte mici", susţine Kona Haque, de la firma de consultanţă ED&F Man, potrivit căreia, "piaţa împinge preţurile la un nivel care îi va stimula pe brazilienii care au început să strângă recoltele, să exporte mai multe boabe cafea conilon (-robusta-nr.)".
În mod normal, o cerere mai mare pentru cafeaua robusta ar trebui să-i bucure pe cultivatorii care se confruntă însă cu o scădere a producției, urmare a preţurilor ridicate îngrăşăminte şi a secetei. Ca atare, piaţa globală a cafelei va înregistra în 2023-2024 al treilea sezon consecutiv de deficit.
Potrivit analiştilor este posibil ca în acest an Vietnamul, cel mai mare cultivator mondial de cafea robusta, să strângă cea mai mică recoltă din ultimii patru ani. Recolta din Brazilia, al doilea mare producător pentru acest soi de cafea, este aşteptată şi ea să scadă cu 5% în timp ce recolta din Indonezia este preconizată să scadă cu 20% din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.
Citește și Cea mai ieftină cafea va deveni tot mai scumpă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Christine Lagarde a subliniat că ratele dobânzilor în...
Noua achiziție a consorțiului...
La finele lunii martie,anul...
Guvernul Germaniei ia o măsură...
Şeful Apple,Tim Cook,obţine 41...
Grupul Lego îşi menţine angajamentul de producere a...
Alphabet a lansat astăzi noul...
În procesul intentat de către SUA asupra gigantului...
Invitat în cadrul...
Exporturile de cereale au...
Aderarea Ucrainei la UE ar aduce Kievului 186 de...
Prof. univ. dr. ing. Puiu...
Aurul, care a rezistat în fața...
Cei care angajează persoane pentru stagii de practică...
Iar certificatul nu se obține...
Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte, miercuri, cu...
Industria diamantelor din India...
În Ungaria a intrat în vigoare o nouă prevedere...
Taxele de licenţiere şi de autorizare a organizatorilor...