Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Iată mai jos o sinteză a noii ordonanțe
Noua ordonanță de urgență stabilește măsuri temporare de sprijin pentru producătorii agricoli în gestionarea efectelor secetei pedologice din 2023. Seceta pedologică din 2023 este recunoscută ca un fenomen meteorologic nefavorabil, similar cu o calamitate naturală în agricultură.
În contextul acestei ordonanțe, seceta pedologică se referă la un fenomen meteorologic care provoacă temperaturi ridicate și precipitații reduse, rezultând în scăderea umidității solului. Acest lucru poate duce la compromiterea culturilor agricole, cu distrugeri cuprinse între 30% și 100% din suprafețele de cultură și producțiile vegetale pe aceste suprafețe.
Creditorii sunt definiți ca instituții de credit și instituții financiare nebancare, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2006 și Legii nr. 93/2009, respectiv, inclusiv sucursalele acestor instituții care operează în România.
Debitorii sunt producătorii agricoli, fie ei persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale, sau persoane juridice, care au încheiat contracte de credit sau leasing cu instituții de credit sau instituții financiare nebancare. Aceștia au fost afectați de seceta pedologică din 2023.
Membrii familiei debitorului sunt soțul/soția, părinții și copiii care locuiesc și se gospodăresc împreună cu debitorul.
Prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 și ale Ordonanței Guvernului nr. 51/1997, obligația de plată a datoriilor restante și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, datorate de debitori în anul 2023 către creditori, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă de la o lună, până la 12 luni, dar nu mai târziu de 31.12.2024.
Maturitatea contractelor poate fi depășită cu o perioadă egală cu durata suspendării obligației de plată. Pentru debitorii pentru care prelungirea maturității creditelor depășește limita de vârstă prevăzută prin reglementările creditorilor de acordare a creditelor, creditorii procedează la restructurarea creditelor cu încadrarea în limita de vârstă.
De prevederile prezentei ordonanțe de urgență beneficiază debitorii care au încheiat un contract pentru obținerea unui credit care nu a ajuns la maturitate și pentru care creditorul nu a declarat scadența anticipată, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
Măsura de suspendare a plății se acordă exclusiv debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de seceta pedologică. Debitorii trebuie să prezinte creditorilor procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor.
Dobânda datorată de debitori pentru sumele scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plătește eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare. Comisioanele amânate la plată, în sold la finele perioadei de suspendare, se plătesc conform graficului revizuit, ulterior perioadei de suspendare.
Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trebuie să trimită creditorilor o solicitare în acest sens, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe de urgență. Debitorul poate opta să suspende obligația de plată a datoriilor restante și a ratelor scadente pentru o perioadă care să nu depășească data de 31 decembrie 2024.
Creditorul analizează solicitarea și o aprobă în condițiile prevăzute de această ordonanță de urgență. Prelungirea duratei contractuale produce efecte de la data comunicării aprobării solicitării de suspendare adresate creditorilor.
Se suspendă rambursarea datoriilor restante și a ratelor scadente, numai pentru creditele din contractele de credit sau leasing, încheiate cu instituții de credit sau instituții financiare nebancare, care îndeplinesc anumite condiții.
Debitorul care transmite creditorului solicitarea de suspendare, însoțită de declarația pe propria răspundere că i-au fost afectate veniturile proprii și/sau veniturile aferente familiei debitorului, beneficiază de acordarea facilității de suspendare a obligației de plată a datoriilor restante și a ratelor scadente.
Creditorul analizează solicitarea formulată de debitor, verifică încadrarea creditului în condițiile prevăzute de această ordonanță de urgență și comunică debitorului decizia sa de aprobare a cererii de suspendare a obligațiilor de plată în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data primirii solicitării.
Modificarea clauzelor contractuale ca efect al aprobării solicitării beneficiarului se realizează prin încheierea de acte adiționale care cuprind clauzele contractuale modificate, inclusiv noul grafic de rambursare a creditului și graficul de rambursare a dobânzilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...