Financial Times: Scăderi severe ale exporturilor și importurilor Chinei

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cargo / Foto: Freepik
Cargo / Foto: Freepik
Exporturile și importurile Chinei au scăzut mai mult decât se așteptau în luna iulie, ceea ce se adaugă unei crize comerciale prelungite care alimentează îngrijorările privind perspectivele de creștere ale celei de-a doua economii mondiale, scrie Financial Times.

Exporturile au scăzut cu 14,5% de la an la an, în dolari, au arătat marți datele oficiale, cea mai abruptă scădere de la începutul pandemiei de coronavirus din februarie 2020. Importurile s-au prăbușit cu 12,4%, cel mai mare declin de la valul de infecții care a lovit partea continentală în ianuarie și unul dintre cele mai grave din ultimii ani.

Economiștii prognozaseră scăderi oarecum mai blânde de 12,5% și, respectiv, 5%, notează Reuters.

Slăbiciunea comerțului internațional este una dintre principalele surse de presiune pentru factorii de decizie politică de la Beijing, care se confruntă, de asemenea, cu un sector imobiliar paralizat și cu o cerere internă în scădere de când au fost ridicate măsurile antipandemice în decembrie.

Exporturile Chinei au ajutat la susținerea economiei sale în timpul celor trei ani de închidere față de lume, dar s-au zbătut în 2023, deoarece inflația globală ridicată și ratele de dobândă în creștere au atenuat cererea pentru bunurile sale. Exporturile au scăzut de la an la an în fiecare din ultimele trei luni, scăzând cu 12,4% în iunie, când importurile au scăzut și ele cu 6,8%. Activitatea manufacturieră s-a contractat, de asemenea, timp de patru luni consecutive, potrivit indicilor managerilor de achiziții, reflectând un mediu de export mai slab și subminând unul dintre motoarele anticipate ale redresării economice a Chinei.

Scăderea neașteptat de severă a importurilor din iulie a demonstrat, de asemenea, modul în care consumul intern dezamăgitor alimentează îngrijorările comerciale, la mai mult de jumătate de an după ce Covid-19 a cuprins țara.

"Datele privind importurile au fost destul de proaste", a declarat Julian Evans-Pritchard, șeful departamentului economic pentru China de la Capital Economics. "Conform estimărilor noastre, cam toată redresarea volumelor de importuri de la începutul anului s-a anulat în iulie, ceea ce este cel puțin îngrijorător și sugerează că imaginea internă a slăbit destul de rapid în ultima lună sau două."

În Hong Kong, indicele Hang Seng China Enterprises a scăzut cu 1,8 la sută în urma publicării datelor comerciale de marți.

"Astăzi au loc multe vânzări pe fondul acestor date privind exporturile", a declarat Louis Tse, director general al brokerului Wealthy Securities din Hong Kong.

Într-o declarație, administrația vamală chineză a precizat că importurile au scăzut cu 7,6%, la 1,46 miliarde de dolari, în primele șapte luni ale anului, în timp ce exporturile au scăzut cu 5%, la 1,94 miliarde de dolari.

Guvernul președintelui Xi Jinping a stabilit o țintă de creștere prudentă de 5% în acest an, cea mai mică din ultimele decenii. În al doilea trimestru, economia a adăugat 6,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, când Shanghai și alte orașe mari au fost blocate, dar creșterea a fost de doar 0,8% în termeni trimestriali.

Beijingul nu a promulgat măsuri de stimulare majore, dar a redus treptat ratele de împrumut de bază și a luat măsuri pentru a încuraja activitatea.

Datele privind inflația, care urmează să fie publicate miercuri, se apropie de luni de zile de deflație și vor oferi dovezi suplimentare privind cheltuielile interne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...


pixel