Financial Times. Putin pare că a reușit să irite pe unii lideri africani, în chestiunea cerealelor

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Rușii au bombardat susținut portul Odesa, mai precis silozurile cu cereale
Rușii au bombardat susținut portul Odesa, mai precis silozurile cu cereale
Rusia promovează un plan de aprovizionare cu cereale a Africii și de eliminare a Ucrainei de pe piața mondială după retragerea Moscovei, în această săptămână, dintr-un acord susținut de ONU, potrivit a trei persoane familiarizate cu această chestiune.

Președintele Vladimir Putin a propus o inițiativă de înlocuire prin care Qatar ar plăti Moscovei pentru a expedia cereale rusești în Turcia, care ar distribui apoi recolta către "țările care au nevoie", au declarat persoanele respective.

Nici Qatar și nici Turcia nu au fost de acord cu această idee, pe care Moscova nu prezentat-o încă la un nivel formal, au adăugat aceștia. O altă persoană familiarizată cu această chestiune a declarat că este puțin probabil ca statul Qatar să susțină ideea.

Rusia a continuat să bombardeze intens orașele portuare ucrainene de când s-a retras din acordul de la Marea Neagră, negociat de ONU și Turcia, care a permis exportul a 33 de milioane de tone de cereale. Ucraina a descris aceste acțiuni ca fiind "o încercare de a distruge capacitatea de a furniza alimente țărilor din sudul lumii".

Rusia a lansat pentru prima dată ideea de a furniza cereale în Africa anul trecut, au declarat persoanele familiarizate cu această chestiune, după ce s-a retras pentru scurt timp din acordul de la Marea Neagră, înainte de a reveni câteva zile mai târziu.

Conform acelei oferte, potrivit unui proiect de memorandum consultat de Financial Times, Rusia urma să trimită până la 1 milion de tone de cereale în Turkmenistan.

Un diplomat ucrainean implicat în discuțiile despre cereale a declarat că a văzut un "memorandum de înțelegere trilateral între Turcia, Rusia și Qatar", adăugând că au făcut "eforturi pentru a-l opri".

Alte persoane implicate în discuțiile privind acordul pentru cereale au declarat că se așteaptă ca Rusia să își impună propunerea la un summit cu liderii africani care va avea loc săptămâna viitoare la Sankt Petersburg și atunci când Putin va vizita Turcia în august. "Este o adevărată cascadorie", a spus unul dintre ei. 

Putin a declarat că Rusia s-a retras din acordul privind cerealele din cauza reticenței UE de a anula sancțiunile privind plățile, transportul maritim și asigurările pentru propriile exporturi agricole ale Moscovei. El a afirmat că ar fi pregătit să se alăture din nou de îndată ce aceste condiții vor fi îndeplinite.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat săptămâna aceasta că Rusia este încă "în favoarea" acordului și a cerut Occidentului să îi ofere concesii lui Putin în această privință.

Cu toate acestea, susținătorii Ucrainei consideră că propunerea Moscovei este, de fapt, o modalitate de a exercita o presiune suplimentară asupra Kievului, în timp ce exportă cereale din părțile țării ocupate de armata rusă, au declarat doi diplomați occidentali.

Moscova a prezentat public ideea ca o ofertă de cereale gratuite pentru țările cele mai sărace înaintea summitului Rusia-Africa. A folosit problema cerealelor ca un mijloc de a atrage simpatia pentru poziția sa față de Ucraina în sudul lumii și de a crea un val de sentimente împotriva sancțiunilor occidentale.

Putin s-a plâns în această săptămână că țările occidentale blochează încercările Moscovei de a trimite îngrășăminte gratuite în Africa. În ceea ce privește cerealele, el a declarat: "Țara noastră este capabilă să înlocuiască grânele ucrainene pe o bază comercială și gratuită", adăugând că "continuarea acordului privind cerealele în forma actuală și-a pierdut orice sens".

Țările africane, iritate de deciziile lui Putin

Cu toate acestea, ieșirea din acordul de la Marea Neagră a provocat furia unor guverne din Africa, în special a celor care se confruntă cu presiuni interne cauzate de creșterea prețurilor la alimente de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina anul trecut.

Kenya, care este un consumator de cereale și îngrășăminte rusești, a declarat în această săptămână că mișcarea Rusiei a fost o "lovitură în spate" care "afectează în mod disproporționat țările" din regiunea sa.

Alți lideri africani se află sub presiunea SUA pentru a condamna Rusia în problema cerealelor și pentru a nu călători la Sankt Petersburg, potrivit oficialilor africani. Acest lucru creează o situație dificilă pentru unii dintre ei, deoarece aceștia au adesea nevoie de asistență din partea Rusiei și a SUA în probleme economice și de securitate.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Vershinin, a declarat vineri că Moscova "înțelege preocupările țărilor africane" cu privire la eșecul acordului privind cerealele, potrivit agenției de presă de stat Tass. El a declarat că Rusia "lucrează la noi rute pentru 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Discuții, simulări, ipoteze / FOTO: Freepik
Protecția consumatorului
Curs valutar

Burs BNR. Leul pierde din elan. Aurul își continuă creșterea

Moneda naţională s-a depreciat, marţi, în raport cu...

Cupru Min

Cupru Min SA are un nou Consiliu de Administraţie

Compania care exploatează zăcământul de la Roşia Poieni,...

Se modifică Legea taximetriei
Cumpărături online

Cine este vânzătorul pe platforma Temu?

> Unde ar trebui să returnez bunurile, cui ar trebui...

O femeie își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Freepik
Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik

pixel