Ce urmează pentru economia mondială? FMI revizuiește previziunile pentru 2025
FMI a publicat vineri un nou...
"Planul este ca Finlanda să fie deplin conectată la reţeaua de gaze europeană şi să aibă acces şi la alte surse, cum ar fi gazele naturale din Norvegia", a afirmat Herkko Plit, directorul general al Baltic Connector Oy, unul dintre cei doi proprietari ai planificatului gazoduct.
Conectorul baltic va permite importul de gaze printr-o conductă care va lega Polonia şi Lituania, numită GIPL, şi care ar urma să fie finalizată până în decembrie 2021. Aceasta va fi legată de Conectorul baltic, care va uni Polonia cu Norvegia, prin Danemarca.
Decizia de investiţii în proiectul Conectorului baltic, a cărui valoare este estimată la 2,1 miliarde de euro, este aşteptată de partenerii săi, operatorii reţelelor de transport al gazelor naturale din Polonia şi Danemarca, Gaz-System şi Energinet, până la finalul lui 2018.
În ultimii ani, Finlanda şi ţările din Europa de Est au încercat să-şi reducă dependenţa de gazele din Rusia, parţial din cauza temerilor că Moscova ar putea folosi monopolul gazelor pentru influenţă politică, aşa cum a fost în trecut cazul în Ucraina. Tot necesarul de gaze al Finlandei este importat din Rusia.
Operaţiunile comerciale la Conectorul baltic ar urma să înceapă la 1 ianuarie 2020. El este co-deţinut de operatorii reţelelor de transport al gazelor naturale din Finlanda şi Estonia, Baltic Connector Oy şi Elering AS.
Ţările baltice şi-au redus dependenţa de gazul natural venit din Rusia după ce, în luna ianuarie 2015, Lituania a inaugurat primul său terminal plutitor pentru importul de gaze naturale lichefiate în portul Klaipeda. În luna iunie 2016, Polonia a inaugurat un terminal similar în portul Swinoujscie.
Săptămâna trecută, compania poloneză de stat PGNiG a semnat un acord pe termen lung pentru a beneficia de livrări de gaze naturale lichefiate din SUA. PGNiG a semnat un acord pe 24 de ani cu furnizorul american Cheniere Marketing International.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.
Eșec major pentru compania lui...
Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...
Când doi titani își unesc forțele, iar piața...