Finlanda vrea să reinventeze industria de confecții. Ce fel de haine face
Autor: Simona Haiduc | 30 sep 2022, 23:24
Se pare că este mult mai bine
Se pare că este mult mai bine
Petri Alava obișnuia să poarte, la serviciu, costume impecabile, cu pantaloni călcați la dungă și pantofi de piele. Nu neapărat pentru că așa dorea, ci pentru că funcția impunea un cod vestimentar strict. Când lucrezi într-o mare companie, într-o corporație, nu poți veni oricum la muncă.

Acum conduce un start-up, unde poartă cu mândrie un tricou cu guler rotund din fibre de haine reciclate și bermude largi. Firma sa, Infinited Fiber, a investit masiv într-o tehnologie care poate transforma textilele care altfel ar fi arse sau trimise la groapa de gunoi, într-o nouă fibră, Infinna, folosită deja de branduri mondiale, precum Patagonia, H&M și Inditex. "Este o fibră textilă de calitate superioară, care arată ca bumbacul", spune Alava. ”Se rezoltă, astfel, și o problemă majoră a deșeurilor".

Se estimează că, la nivel global, anual se creează 92 de milioane de tone de deșeuri textile, potrivit organizației non-profit Global Fashion Agenda, iar această cifră va crește la peste 134 de milioane de tone până în 2030, dacă producția de îmbrăcăminte va continua în ritmul actual. 

Pentru un ochi neavizat, mostrele de fibră reciclată de la Infinited Fiber seamănă cu lâna: moale, pufoasă și de culoare crem. Alava explică faptul că produsul este obținut printr-un proces complex, în mai multe etape, care începe cu mărunțirea textilelor vechi și îndepărtarea materialelor sintetice și a coloranților și se termină cu o nouă fibră, regenerată din celuloză extrasă.

Această fibră finită poate apoi "să intre pur și simplu în procesul tradițional de fabricație”, înlocuind bumbacul și fibrele sintetice, pentru a produce orice, de la cămăși și rochii la blugi din denim. O mare parte din știința implicată în producerea fibrei există încă din anii 1980, spune Alava, dar progresele tehnologice rapide din ultimii ani au făcut ca producția pe scară largă să devină o posibilitate mai realistă.

Compania a stârnit un mare interes pentru tehnologia folosită, încât recent a anunțat că investește 400 de milioane de euro pentru a construi prima sa fabrică la scară comercială într-o moară de hârtie dezafectată din Laponia. Obiectivul este de a produce 30.000 de tone de fibre pe an, odată ce va funcționa la capacitate maximă, în 2025. Acest lucru este echivalent cu fibra necesară pentru aproximativ 100 de milioane de tricouri.

"Cred că impactul ar putea fi destul de mare, dacă ne gândim la întregul sistem textil, la ceea ce există în prezent și la cantitatea de deșeuri textile pe care o avem", susține Kirsi Niinimäki, profesor asociat de cercetare în domeniul modei la Universitatea Aalto. "Este un exemplu foarte bun despre cum putem de fapt să "închidem bucla"... să începem cu adevărat să trecem la o economie circulară."

Creșterea Infinited Fiber este legată de o viziune mai amplă a Finlandei, care dorește să devină liderul economiei circulare din Europa, cu accent pe reutilizarea și economisirea resurselor. În 2016, a devenit primul guvern din lume care a creat o foaie de parcurs națională menită să ajute la atingerea obiectivului său.

Alte câteva start-up-uri finlandeze caută modalități de a produce noi fibre textile la scară largă, reducând în același timp emisiile nocive și substanțele chimice. Printre acestea se numără Spinnova, care, la fabrica sa de textile din Jyväskylä, în centrul Finlandei, transformă celuloza din pulpa de lemn brută în fibre gata de filare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Crossuri externe