Finlanda vrea să reinventeze industria de confecții. Ce fel de haine face
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Se pare că este mult mai bine
Se pare că este mult mai bine
Petri Alava obișnuia să poarte, la serviciu, costume impecabile, cu pantaloni călcați la dungă și pantofi de piele. Nu neapărat pentru că așa dorea, ci pentru că funcția impunea un cod vestimentar strict. Când lucrezi într-o mare companie, într-o corporație, nu poți veni oricum la muncă.

Acum conduce un start-up, unde poartă cu mândrie un tricou cu guler rotund din fibre de haine reciclate și bermude largi. Firma sa, Infinited Fiber, a investit masiv într-o tehnologie care poate transforma textilele care altfel ar fi arse sau trimise la groapa de gunoi, într-o nouă fibră, Infinna, folosită deja de branduri mondiale, precum Patagonia, H&M și Inditex. "Este o fibră textilă de calitate superioară, care arată ca bumbacul", spune Alava. ”Se rezoltă, astfel, și o problemă majoră a deșeurilor".

Se estimează că, la nivel global, anual se creează 92 de milioane de tone de deșeuri textile, potrivit organizației non-profit Global Fashion Agenda, iar această cifră va crește la peste 134 de milioane de tone până în 2030, dacă producția de îmbrăcăminte va continua în ritmul actual. 

Pentru un ochi neavizat, mostrele de fibră reciclată de la Infinited Fiber seamănă cu lâna: moale, pufoasă și de culoare crem. Alava explică faptul că produsul este obținut printr-un proces complex, în mai multe etape, care începe cu mărunțirea textilelor vechi și îndepărtarea materialelor sintetice și a coloranților și se termină cu o nouă fibră, regenerată din celuloză extrasă.

Această fibră finită poate apoi "să intre pur și simplu în procesul tradițional de fabricație”, înlocuind bumbacul și fibrele sintetice, pentru a produce orice, de la cămăși și rochii la blugi din denim. O mare parte din știința implicată în producerea fibrei există încă din anii 1980, spune Alava, dar progresele tehnologice rapide din ultimii ani au făcut ca producția pe scară largă să devină o posibilitate mai realistă.

Compania a stârnit un mare interes pentru tehnologia folosită, încât recent a anunțat că investește 400 de milioane de euro pentru a construi prima sa fabrică la scară comercială într-o moară de hârtie dezafectată din Laponia. Obiectivul este de a produce 30.000 de tone de fibre pe an, odată ce va funcționa la capacitate maximă, în 2025. Acest lucru este echivalent cu fibra necesară pentru aproximativ 100 de milioane de tricouri.

"Cred că impactul ar putea fi destul de mare, dacă ne gândim la întregul sistem textil, la ceea ce există în prezent și la cantitatea de deșeuri textile pe care o avem", susține Kirsi Niinimäki, profesor asociat de cercetare în domeniul modei la Universitatea Aalto. "Este un exemplu foarte bun despre cum putem de fapt să "închidem bucla"... să începem cu adevărat să trecem la o economie circulară."

Creșterea Infinited Fiber este legată de o viziune mai amplă a Finlandei, care dorește să devină liderul economiei circulare din Europa, cu accent pe reutilizarea și economisirea resurselor. În 2016, a devenit primul guvern din lume care a creat o foaie de parcurs națională menită să ajute la atingerea obiectivului său.

Alte câteva start-up-uri finlandeze caută modalități de a produce noi fibre textile la scară largă, reducând în același timp emisiile nocive și substanțele chimice. Printre acestea se numără Spinnova, care, la fabrica sa de textile din Jyväskylä, în centrul Finlandei, transformă celuloza din pulpa de lemn brută în fibre gata de filare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Greciei, pesimistă cu privire la anul 2024

Banca Greciei a înrăutăţit estimările privind anul în...

România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi din UE

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit duminică seara...

Sprijin financiar uriaș al Băncii Mondiale pentru Egipt

Egiptul se confruntă cu o criză de valută și cu deficite...

Reclamele vor fi interzise în anumite spații publice

În curând se va interzice montarea reclamelor pe anumite...

România, ”campioana europeană” la inflație

Datele publicate de Eurostat indică o scădere a ratei...

Un altfel de Santoniri. Există o varianta și mai scumpă

Pentru turiștii în căutare de o experiență unică, o nouă...

Sotheby’s sparge tiparele! Licitație de ceasuri ... atipice

Pe 11 aprilie, Sotheby's sparge tiparele oferind spre...

Companiile de ridesharing își pierd privilegiile

Guvernul României urmează să impună aceleași cerințe pe...

Ce este ClimateGPT și la ce servește

Înființat de o organizație care pune în aplicare...

Băncile centrale mondiale, sub lumina tuturor reflectoarelor

Nimic surprinzător, de fapt, având în vedere programul...


pixel