First Republic, ale cărei active au fost afectate de creșterea ratelor dobânzilor, s-a luptat să rămână în viață după ce alți doi creditori s-au prăbușit luna trecută, speriind deponenții și investitorii.
First Republic a fost preluat de Federal Deposit Insurance Corporation și vândut imediat către JPMorgan. Tranzacția a fost anunțată cu câteva ore înainte de deschiderea piețelor americane și după ce oficialii s-au agitat în weekend.
În cursul zilei de luni, 84 de sucursale First Republic din opt state se vor redeschide ca sucursale JPMorgan.
JPMorgan va "prelua toate depozitele și substanțial toate activele First Republic Bank", a precizat F.D.I.C. într-un comunicat. Autoritatea de reglementare a estimat că fondul său de asigurare va trebui să plătească aproximativ 13 miliarde de dolari pentru a acoperi pierderile First Republic.
"Guvernul nostru ne-a invitat pe noi și pe alții să facem un pas în față, iar noi am făcut-o", a declarat Jamie Dimon, directorul general al JPMorgan. El a precizat că tranzacția a fost menită "să minimizeze costurile pentru Fondul de asigurare a depozitelor".
Achiziția face ca JPMorgan, care este deja cea mai mare bancă din țară, să devină și mai mare și ar putea atrage atenția politică din partea democraților progresiști de la Washington.
First Republic a dat faliment în ciuda faptului că a primit un colac de salvare de 30 de miliarde de dolari din partea a 11 dintre cele mai mari bănci din țară în luna martie. Va rămâne în istorie ca fiind a doua bancă americană după active care se prăbușește, după Washington Mutual, care a dat faliment în timpul crizei financiare din 2008.
Preluarea și vânzarea First Republic de către guvern vine la șapte săptămâni după ce guvernul a preluat controlul asupra Silicon Valley Bank și Signature Bank, ale căror falimente au provocat o undă de șoc în industrie și au generat temeri că și alte bănci regionale riscă să fie supuse unor retrageri similare de depozite.
Mulți experți bancari au declarat că problemele First Republic au fost o reacție întârziată la turbulențele din martie, mai degrabă decât deschiderea unei noi faze a crizei. Investitorii și directorii din industrie sunt optimiști, considerând că niciun alt creditor de dimensiuni medii sau mari nu riscă un faliment iminent. În timp ce acțiunile First Republic s-au scufundat din nou săptămâna trecută, acțiunile altor bănci abia dacă s-au mișcat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...