Fitch Ratings confirmă ratingul României, dar ne avertizează. Care sunt consecințele

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Este o veste bună pentru cele doua banci
Este o veste bună pentru cele doua banci
Rating susţinut de apartenenţa la UE, dar afectat de deficite ridicate. Oricând poate fi retrogradat.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul României pe termen lung, în valută, la nivelul "BBB minus", menţinând în acelaşi timp perspectiva negativă. Această clasificare reflectă echilibrul dintre punctele forte ale economiei româneşti şi provocările bugetare persistente.

Conform Fitch, ratingul "BBB minus" este susţinut de apartenenţa României la Uniunea Europeană şi de intrările de capital conexe, care contribuie la convergenţa veniturilor, stabilitatea macroeconomică şi finanţele externe. PIB-ul per capita şi indicatorii de guvernanţă se situează la niveluri superioare faţă de alte state cu acelaşi rating. Cu toate acestea, economia este afectată de deficitele bugetar şi de cont curent ridicate, precum şi de incertitudinile politice, care slăbesc credibilitatea autorităţilor.

Deficitul bugetar atinge niveluri record

Un factor cheie în menţinerea perspectivei negative este deteriorarea finanţelor publice. Deficitul guvernamental a atins 8,7% din PIB anul trecut, cel mai ridicat nivel dintre statele cu rating "BBB". Acest rezultat a depăşit cu mult prognoza anterioară a Guvernului, care prevedea un deficit de 5% din PIB, şi s-a accentuat faţă de nivelul de 6,5% înregistrat în 2023.

Creşterea cheltuielilor publice a fost alimentată de majorările salariale şi de pensii operate înaintea alegerilor. Fitch avertizează că impactul acestor creşteri va continua să apese asupra bugetului şi în anii următori, ceea ce va face consolidarea fiscală mai dificilă.

Planurile Guvernului pentru reducerea deficitului

Executivul român intenţionează să reducă deficitul bugetar la 7% din PIB în 2025, conform cerinţelor Comisiei Europene. Printre măsurile preconizate se numără îngheţarea pensiilor şi a salariilor, precum şi îmbunătăţirea colectării taxelor. Fitch estimează totuşi un deficit de 7,5% din PIB în 2025 şi de 6,8% în 2026, mult peste media de 3,2% a ţărilor cu acelaşi rating.

Datoria publică şi creşterea economică în scădere

Datoria publică a României urmează un trend ascendent, ca urmare a deficitelor mari şi a creşterii economice lente. Fitch estimează că datoria guvernamentală va creşte de la 53% din PIB în 2024 la aproape 60% în 2026 şi va depăşi 65% din PIB până în 2028, situându-se peste media ţărilor cu rating "BBB".

Creşterea economică a înregistrat o decelerare semnificativă în 2024, ajungând la doar 0,9%, comparativ cu 2,4% în 2023 şi 4% în 2022. Exporturile au fost afectate puternic, în special din cauza factorilor externi, în timp ce consumul gospodăriilor a fost susţinut de majorările veniturilor. Fitch anticipează o redresare moderată, cu o creştere de 1,4% în 2025 şi 2,2% în 2026.

Deficitul de cont curent, o problemă majoră

Deficitul de cont curent a ajuns la 8,2% din PIB în 2024, faţă de 6,6% în 2023, un nivel considerabil peste media de 1% a ţărilor cu rating "BBB". Importurile ridicate şi performanţa slabă a exporturilor reflectă problemele de competitivitate ale economiei româneşti. Datoria externă netă este prognozată să crească la 19% din PIB în 2026, faţă de 14% în 2024 şi 12% în 2023, depăşind semnificativ media statelor cu acelaşi rating.

Finanţarea pe pieţele externe, tot mai dificilă

Până în octombrie 2024, România a beneficiat de condiţii favorabile de finanţare. Totuşi, deteriorarea fiscală şi riscurile politice au dus la o creştere a costurilor de împumut. În februarie 2025, Guvernul a emis eurobonduri în valoare totală de 4,1 miliarde de euro, reprezentând 30% din planul de finanţare externă anuală. Fitch estimează că raportul dintre plata dobânzii şi venituri va creşte la aproape 8% până în 2026, peste media de 7,5% a statelor cu rating "BBB".

Factori de risc pentru viitorul ratingului

Printre elementele care ar putea duce la o retrogradare a ratingului se numără creşterea rapidă a datoriei publice, lipsa unor măsuri credibile de consolidare fiscală şi o economie slabă, afectată de instabilitate politică. Pe de altă parte, o reducere mai accelerată a deficitului bugetar şi a datoriei externe ar putea determina o revizuire pozitivă a ratingului.

Decizia Fitch vine în contextul în care, în decembrie 2023, agenţia a înrăutăţit perspectiva de la stabilă la negativă, iar S&P Global a luat o decizie similară în ianuarie 2024

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Veniți pentru ce venituri trebuie completată declarația unică
Marcel Ciolacu
Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn

Centrala de la Mintia primește o turbină de 800 de tone

Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...

Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...


pixel