Florin Cîțu: Cifrele pe aprilie arată mai bine decât ne așteptam
Autor: Mara Ivan | 08 mai 2020, 08:17
Încasările bugetare în luna mai nu vor arăta foarte bine
Încasările bugetare în luna mai nu vor arăta foarte bine
Cifrele pentru luna aprilie sunt mai bune decât ne aşteptam, iar încasările sunt mai mari decât în 2019, susţine ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

"Este adevărat că m-am uitat la cifrele pentru luna aprilie. Sunt mai bune decât ne aşteptam, încasările sunt mai mari decât în 2019, dar, în acelaşi timp, deficitul estimat pentru acest an este dublu. Deci, pe de o parte, avem o situaţie mai bună la încasări decât ne-am aştepta, dar în acelaşi timp situaţia nu este roz, pentru că cheltuielile au crescut foarte mult. Şi acum vă spun: nu doar plata pensiilor şi salariilor, nu doar aceste capitole din execuţia bugetară depind de execuţia bugetară. Toate cheltuielile. Şi trebuie să urmărim în fiecare lună execuţia bugetară şi suntem atenţi şi pe partea de cheltuieli să nu dezechilibrăm situaţia financiară. Până acum, cu toate piedicile puse de aceşti oameni în Parlament şi cu tot felul de bombe pe care le-au aruncat în spaţiul public, am reuşit să plătim toate pensiile, salariile, ajutoarele sociale - chiar dacă au crescut cheltuielie şi şomajul tehnic - la timp. Unele chiar mai devreme", a afirmat Cîţu, la Realitatea Plus.

Ministrul a subliniat că Executivul actual a reuşit să se împrumute la dobânzi mai scăzute cu un punct procentual decât o făcea Guvernul PSD.

Citește și Florin Cîțu a explicat care a fost rolul amenzilor din timpul stării de urgență

"Am reuşit să ne împrumutăm - şi asta este o performanţă pentru un guvern în criză, un guvern care a primit lovituri şi din partea agenţiilor de rating care acţionează la noi prociclic, se pare - am reuşit să ne împrumutăm mai ieftin cu un punct procentual decât se împrumuta Guvernul PSD în perioadă de creştere economică. Deci, am reuşit să reducem şi costurile pentru România, am reuşit şi să ne împrumutăm şi nu ne-am atins nici de buffer, pentru că vrem să fim siguri că nu vom avea o situaţie cu probleme cu plata", a arătat Cîţu.

El a dat asigurări că în continuare se va "merge pe aceeaşi strategie" şi se va trece la susţinerea sectoarelor din economie care au cel mai mare randament.

"O să fim precauţi în administrarea finanţelor publice şi vom direcţiona, începând cu partea a doua, banii publici către acele sectoare din economie unde avem cel mai mare randament. Începem să susţinem economia unde avem cel mai mare randament. În prima parte a crizei banii publici au fost direcţionaţi către toate sectoarele din economie pentru că majoritatea au fost afectate de criză. Trecem la faza a doua, unde banii sunt direcţionaţi acolo unde vor avea cel mai mare randament", a explicat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crește numărul beneficiarilor de ajutor social

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim...

Salariile bugetarilor trebuie să fie publicate azi

Până azi, 30 septembrie, toate instituțiile statului sau...

Crossuri externe