Noul document de lucru al FMI scoate în evidenţă potenţialul de sporire a tensiunilor, care ar urma să ducă la ieşiri de capital, inclusiv investiţii directe, din diverse ţări, riscuri ridicate fiind observate în special la economiile emergente şi statele în curs de dezvoltare.
Riscurile la adresa stabilităţii sunt introduse prin canalele financiare, se arată în documentul pregătit pentru reuniunea de săptămâna viitoare a FMI şi Băncii Mondiale de la Washington.
Stabilitatea financiară ar urma să fie principalul subiect la această întâlnire, într-un moment în care îngrijorările cu privire la situaţia fragilă din sectorul bancar s-au răspândit din SUA în Europa, culminând cu preluarea în regim de urgenţă a băncii elveţiene Credit Suisse de către rivala UBS.
Documentul citează divergenţele SUA-China, începând din 2016, privind votul în Adunarea Generala a Organizaţiei Naţiunilor Unite ca un indicator al sporirii tensiunilor geopolitice între o ţară care investeşte şi una care este destinatarul investiţiilor. Astfel de tensiuni reduc investiţiile transfrontaliere şi creanţele bancare cu 15% în ţara de destinaţie a investiţiilor, consideră FMI.
"Impunerea de restricţii financiare, sporirea incertitudinilor, renunţarea la investiţiile transfrontaliere în urma escaladării tensiunilor ar putea spori riscurile cu care se confruntă băncile în privinţa refinanţării datoriilor şi riscurile privind costurile de finanţare. De asemenea, ar putea majora dobânzile bondurilor guvernamentale, reducând valoarea activelor băncilor şi sporind costurile lor de finanţare", susţin oficialii FMI într-o postare pe blogul instituţiei.
O astfel de evoluţie ar determina băncile să reducă creditarea, ceea ce ar reduce creşterea economică şi ar alimenta instabilitatea financiară. Supervizorii bancari, autorităţile de reglementare şi instituţiile financiare trebuie să folosească testele de stres şi analiza scenariilor pentru a înţelege mai bine cum sporirea tensiunilor poate fi transmisă sistemului financiar, informează FMI.
Instituţia cere ţărilor să-şi întărească mecanismele regionale de protecţie, prin linii de schimb valutar sau sau linii de credit cu scop preventiv de la instituţiile financiare internaţionale, cum ar fi FMI.
De asemenea, economiile dependente de finanţarea externă ar trebui să-şi majoreze rezervele internaţionale, de capital şi rezervele de lichidităţi (liquidity buffers), susţine FMI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...