FMI detectează noi riscuri la adresa stabilităţii financiare

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Finante. Foto: Pexels.com
Finante. Foto: Pexels.com
Sporirea tensiunilor geopolitice şi fragmentarea rezultată a economiei mondiale ar putea majora riscurile la adresa stabilităţii financiare, reducând investiţiile transfrontaliere, preţurile activelor, sistemele de păţi şi capacitatea băncilor de a acorda împrumuturi, avertizează Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters.

Noul document de lucru al FMI scoate în evidenţă potenţialul de sporire a tensiunilor, care ar urma să ducă la ieşiri de capital, inclusiv investiţii directe, din diverse ţări, riscuri ridicate fiind observate în special la economiile emergente şi statele în curs de dezvoltare.

Riscurile la adresa stabilităţii sunt introduse prin canalele financiare, se arată în documentul pregătit pentru reuniunea de săptămâna viitoare a FMI şi Băncii Mondiale de la Washington.

Stabilitatea financiară ar urma să fie principalul subiect la această întâlnire, într-un moment în care îngrijorările cu privire la situaţia fragilă din sectorul bancar s-au răspândit din SUA în Europa, culminând cu preluarea în regim de urgenţă a băncii elveţiene Credit Suisse de către rivala UBS.

Documentul citează divergenţele SUA-China, începând din 2016, privind votul în Adunarea Generala a Organizaţiei Naţiunilor Unite ca un indicator al sporirii tensiunilor geopolitice între o ţară care investeşte şi una care este destinatarul investiţiilor. Astfel de tensiuni reduc investiţiile transfrontaliere şi creanţele bancare cu 15% în ţara de destinaţie a investiţiilor, consideră FMI.

"Impunerea de restricţii financiare, sporirea incertitudinilor, renunţarea la investiţiile transfrontaliere în urma escaladării tensiunilor ar putea spori riscurile cu care se confruntă băncile în privinţa refinanţării datoriilor şi riscurile privind costurile de finanţare. De asemenea, ar putea majora dobânzile bondurilor guvernamentale, reducând valoarea activelor băncilor şi sporind costurile lor de finanţare", susţin oficialii FMI într-o postare pe blogul instituţiei.

O astfel de evoluţie ar determina băncile să reducă creditarea, ceea ce ar reduce creşterea economică şi ar alimenta instabilitatea financiară. Supervizorii bancari, autorităţile de reglementare şi instituţiile financiare trebuie să folosească testele de stres şi analiza scenariilor pentru a înţelege mai bine cum sporirea tensiunilor poate fi transmisă sistemului financiar, informează FMI.

Instituţia cere ţărilor să-şi întărească mecanismele regionale de protecţie, prin linii de schimb valutar sau sau linii de credit cu scop preventiv de la instituţiile financiare internaţionale, cum ar fi FMI.

De asemenea, economiile dependente de finanţarea externă ar trebui să-şi majoreze rezervele internaţionale, de capital şi rezervele de lichidităţi (liquidity buffers), susţine FMI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României

pixel