Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Toate solicitarile de garantare de către IMM-uri și înregistrate în portalul www.imminvest.ro au fost solutionate pănă la ora 19.00 a ultimei zile de valabilitate a programului, gradul de absorbție a plafoanelor de garantare alocate în anul 2022 fiind de 120%. IMM INVEST ROMÂNIA a fost principalul program guvernamental lansat încă de la debutul pandemiei COVID 19, în data de 24 aprilie 2020, fiind dedicat întreprinderilor mici și mijlocii pentru a le asigura accesul la credite bancare cu garanții de stat și costuri de finanțare subvenționate.
Bilanțul celor doi ani de implementare a IMM INVEST înregistrează 60.000 de garanții acordate, în valoare de 33 miliarde lei, care au susținut credite de 40 de miliarde. În urma acestei injecții de capital în economie, un milion de locuri de muncă au fost salvate.
***
Prin publicarea în Monitorul Oficial, în data de 1.07.2022 a OUG. 99 /2022, pentru aprobarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS și a componentelor acesteia — IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION și RURAL INVEST, parteneriatul dintre Guvernul României, FNGCIMM, IMM-uri și întregul sistem financiar – bancar va continua, în vederea finanțării economiei și a mediului antreprenorial în circumstanțele excepționale create de manifestarea la nivel global a efectelor generate de criza provocată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Astfel, Guvernul României a decis continuarea măsurilor de ajutor de stat sub forma garanțiilor și creditelor cu dobândă finanțată de la bugetul de stat, care vor permite accesul la lichiditate companiilor afectate direct sau indirect de efectele invaziei, în baza Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei, adoptat de Comisia Europeană în data de 23 martie 2022.
Noul program IMM INVEST PLUS urmează să fie lansat în data de 1 august 2022 și va rămâne deschis, conform prevederilor Cadrului temporar pentru acordarea ajutoarelor de stat, până în data de 31 decembrie 2022.
Asigurăm în continuare, IMM-urile și partenerii bancari, că echipa FNGCIMM va asuma cu acceași responsabilitate și va implementa cu aceeași eficiență și dedicare noul program de garantare, importanța accesului la credite bancare, la garanții financiare și la ajutoarele de stat fiind esențiale în această perioadă de criză pentru antreprenori si pentru tot mediul economic, în ansamblul său.
* * *
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o institutie financiara nebancara, cu capital de risc, infiintata in scopul facilitarii accesului IMM-urilor la finantari, prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate de la banci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumenteaza programe guvernamentale destinate relansarii economice, dezvoltarii mediului de afaceri, precum si crearii si sustinerii de locuri de munca, functionand ca o societate comerciala pe actiuni, cu actionar unic statul roman, sub supravegherea prudentiala a Bancii Nationale a Romaniei.
Garantia FNGCIMM SA - IFN este de maxim 80% din valoarea imprumutului, fara a depasi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar si se emite la solicitarea institutiilor finantatoare partenere, pentru finantari aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de catre finantator.
FNGCIMM SA - IFN colaboreaza cu 27 institutii financiare in baza unor conventii de lucru. Garantia FNGCIMM SA - IFN este cea mai lichida garantie, platibila in maxim 90 zile de la solicitarea de plata a finantatorului, insotita de documentatia completa, fata de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.
FNGCIMM SA - IFN asigura o acoperire teritoriala nationala, raspunzand solicitarilor intreprinzatorilor prin toate cele 3 sucursale, 2 reprezentante si 3 filiale. In baza apartenentei sale la AECM (Asociatia Europeana a Institutiilor de Garantare – asociatie ce reuneste 47 de fonduri de garantare mutuale, private si publice, banci de dezvoltare si fonduri de contragarantare din 23 de state membre ale UE, precum si din Turcia, Serbia, Bosnia si Herzegovina, Federatia Rusa si Kosovo), FNGCIMM functioneaza dupa reguli si principii europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Analistul economic Adrian...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Comerţul online ia amploare în Germania.
O situația similară s-a înregistrat și în luna mai, când...
Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...