Proiect de lege pentru abrogarea celei mai contestate taxe din ultimii ani
Se cere eliminarea impozitului...
IMM Invest și IMM Invest Plus, închise definitiv
Programul IMM Invest și varianta sa extinsă, IMM Invest Plus, nu mai sunt active din iulie 2024, a anunțat directorul general al FNGCIMM, Cătălin Leonte. În cadrul unei intervenții în studioul DC News, acesta a precizat că programele s-au încheiat după patru ani în care au funcționat ca un colac de salvare pentru mii de întreprinderi mici și mijlocii afectate de criza sanitară și, ulterior, de impactul economic al războiului din Ucraina.
„Tot mediul de afaceri știe că au existat aceste programe. S-a vorbit de sume de zeci de miliarde de lei, care s-au alocat timp de 4 ani de zile, sub formă de garanții din partea fondului. Ele au fost necesare într-un context excepțional, dar nu mai sunt în vigoare”, a explicat Leonte.
FNGCIMM se concentrează acum pe soluții proprii
După încheierea acestor inițiative guvernamentale, FNGCIMM nu mai administrează astfel de programe și nu are în prezent un mandat de la Ministerul Finanțelor pentru a implementa noi scheme. În schimb, fondul continuă să sprijine IMM-urile prin produse de garantare dezvoltate din resurse proprii.
„Astăzi, noi putem să oferim astfel de garanții, care funcționează de ani de zile. Avem în piață, în acest moment, undeva la 700 de milioane de lei acordate sub formă de garanții, prin intermediul băncilor partenere”, a afirmat Leonte.
Credite garantate de până la 2,5 milioane de euro pe client
FNGCIMM poate garanta credite de investiții și credite pentru capital de lucru, în funcție de nevoile și profilul de risc al fiecărei firme. Valoarea maximă garantată poate ajunge la 2,5 milioane de euro pentru fiecare client.
Procesul de evaluare ia în calcul bonitatea economică a solicitantului, tipul creditului și riscul asumat de Fond. Comisioanele percepute variază în funcție de aceste criterii: „Una este să vorbim de creditele de investiții, alta dacă vorbim despre creditele de capital de lucru. Comisioanele diferă, fiind vorba despre un risc asumat de noi în plus, în cazul firmelor care nu au indicatorii economici la fel de buni”, a subliniat directorul FNGCIMM.
Perspectivă rezervată în absența unor noi programe guvernamentale
Deși FNGCIMM continuă să funcționeze și să ofere sprijin antreprenorilor, lipsa unor noi programe guvernamentale dedicate IMM-urilor limitează capacitatea instituției de a susține la scară largă mediul de afaceri. Cătălin Leonte a sugerat că viitorul sprijin guvernamental ar putea veni din partea altor entități financiar-bancare aflate în subordinea Ministerului Finanțelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Se cere eliminarea impozitului...
Universitatea Harvard a...
Pentru prima dată, celebrul...
Bursa de Valori București...
Piețele americane au deschis...
Cătălin Leonte, directorul...
Guvernul a oficializat noile...
Gazoductul Tuzla - Podişor,...
Alexandru Petrescu,...
Harvard dă în judecată...
Administrația Fondului pentru...
Directoratul Național de...
Moneda naţională s-a apreciat,...
Acțiunile europene urcă,...
DNA a descins la ANAF.
Rubla rusească atinge cel mai...
Washingtonul pune presiune pe...
ANAF a publicat calendarul...
Veşti bune despre ceea ce este...
Recunoașterea celei mai titrate ape minerale naturale...
Încă o ţară decide blocarea...