Sprijin pentru companii și sectorul financiar prin preluarea parțială a riscurilor de credit
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Procesul va fi unul rapid
Procesul va fi unul rapid
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) poate acorda sprijin companiilor şi sectorului financiar prin preluarea parţială a riscurilor de credit, facilitând în acest fel accesul la finanţare în condiţii şi la costuri cât mai avantajoase pentru reducerea impactului COVID-19 asupra mediului de afaceri.

Potrivit unui comunicat al Fondului, finanţarea investiţiilor sau a activităţii curente a IMM-urilor, pe perioade scurte, medii sau lungi, se poate face solicitând băncilor partenere accesarea garanţiilor financiare oferite de FNGCIMM. Procesul de acordare va fi simplu şi rapid, pe baza aceleiaşi documentaţii solicitate la acordarea creditului, fără alte deplasări sau costuri suplimentare.

"Garanţiile financiare sunt instrumente anticiclice intens utilizate în atenuarea şocurilor economice asupra mediului antreprenorial, cu efecte semnificative în perioadele de criză şi post-criză, iar din această perspectivă îi asigurăm pe toţi beneficiarii şi partenerii noştri că FNGCIMM oferă un parteneriat solid pentru continuarea activităţii companiilor. Transmitem acelaşi mesaj de susţinere şi pentru clienţii noştri, care au achiziţionat Prima Casă, Prima Maşină sau au accesat programul guvernamental, 'Investeşte în tine' ", a declarat Dumitru Nancu, director general FNGCIMM.

Potrivit sursei citate, FNGCIMM este un partener activ al autorităţilor, în identificarea şi operaţionalizarea altor măsuri economice destinate susţinerii întreprinzătorilor, în această perioadă dificilă. Instituţional, dispune de capacitatea de analiză pentru a acorda garanţii beneficiarilor care activează în diferite sectoare economice, are capacitatea tehnică (norme/proceduri interne, sistem informatic) şi capacitatea organizatorică (personal specializat şi cu experienţa, reţea naţională de unităţi teritoriale) pentru intensificarea activităţilor de finanţare-garantare în baza convenţiilor de lucru semnate cu peste 25 de instituţii finanţatoare şi sub supravegherea prudenţială a BNR.

Citește și Operatorii privați din aviație propun măsuri concrete. Apel către Guvern

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. Garanţia FNGCIMM SA - IFN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăşi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.

Instituţia colaborează cu 27 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru. Garanţia FNGCIMM SA - IFN este cea mai lichidă garanţie, plătibilă în maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanţatorului, însoţită de documentaţia completă, faţă de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.

FNGCIMM SA - IFN asigură o acoperire teritorială naţională. În baza apartenenţei sale la AECM (Asociaţia Europeană a Instituţiilor de Garantare - asociaţie ce reuneşte 47 de fonduri de garantare mutuale, private şi publice, bănci de dezvoltare şi fonduri de contragarantare din 23 de state membre ale UE, precum şi din Turcia, Serbia, Bosnia şi Herzegovina, Federaţia Rusă şi Kosovo), FNGCIMM funcţionează după reguli şi principii europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel