Un an de vârf pentru Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri
Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a prezentat la DC News TV realizările instituției din perioada 2020-2024, descrisă ca o etapă de vârf în sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii din România.
„Vom închide anul 2024 cu 500.000 de garanții acordate în această perioadă, iar valoarea finanțărilor din sistemul financiar-bancar a ajuns la 200 de miliarde de lei, cu garanții oferite de FNGCIMM în valoare de 150 de miliarde de lei. Este o creștere istorică pentru instituția noastră,” a declarat Dumitru Nancu.
IMM Invest – un program de salvare pentru economia românească
Cel mai important program derulat de FNGCIMM a fost IMM Invest, lansat în 2020 în contextul pandemiei de COVID-19. „În 2020, am acordat 25.586 de garanții, cu finanțări de 15 miliarde de lei, salvând astfel 443.000 de locuri de muncă. Contribuția acestor IMM-uri la bugetul de stat, prin taxe și impozite, a fost de 12,9 miliarde de lei,” a explicat Nancu.
Programul IMM Invest s-a încheiat pe 30 iunie 2024, dar FNGCIMM lucrează deja la identificarea unor noi soluții de sprijin pentru IMM-uri. „Sperăm ca în 2025 să reușim prelungirea acestui program sau lansarea unor variante similare,” a adăugat directorul.
18 programe pentru IMM-uri în patru ani
Dacă la începutul anului 2020 FNGCIMM avea un singur program activ destinat persoanelor fizice (Noua Casă), până la finalul anului 2024 instituția a implementat 18 programe dedicate IMM-urilor. „Această diversificare a portofoliului a dus la creșteri istorice ale cifrei de afaceri și ale profitului net pentru FNGCIMM, demonstrând eficiența măsurilor adoptate,” a menționat Nancu.
Sprijin în vremuri de criză
Anul 2020 a fost critic pentru economia României, afectată de pandemia COVID-19, dar și pentru IMM-uri, care au avut nevoie de sprijin urgent. „România a fost primul stat care a implementat măsuri de ajutor de stat pentru IMM-uri, prin lansarea IMM Invest. Acest program a avut un impact fiscal semnificativ, susținând IMM-urile într-un moment de criză profundă,” a declarat directorul general.
Rezultate pe termen lung
Pe lângă impactul imediat al finanțărilor, programul IMM Invest a generat beneficii pe termen lung pentru economia românească. Cele 25.586 de IMM-uri finanțate în 2020 au contribuit cu 7,7 miliarde de lei la CAS și CASS, 3,6 miliarde de lei la TVA net și 1,6 miliarde de lei la impozitul pe profit și venit.
„Prin aceste programe, nu doar că am sprijinit IMM-urile să supraviețuiască, dar am contribuit și la consolidarea economiei românești pe termen lung,” a concluzionat Dumitru Nancu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Scăderile înregistrate la Bursă...
ANAF a pus în dezbatere o nouă prevedere legislativă...
Laurențiu Neculaescu,...
Preţul cafelei a urcat vineri...
Banca Națională a României a...
Franklin Templeton, renunță la...
Este oare aceasta cea mai...
Datoria administrației publice, cunoscută și ca datoria...
Date publicate de Banca Națională a României.
Guvernul ne-a promis că va...
Băncile comerciale nu au participat vineri la sesiunea...
Pe fondul incertitudinii totale...
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, la Palatul...
O anchetă preluată de Reuters...
Dumitru Nancu, directorul...
Analistul financiar Adrian...
O mișcare strategică a premierului Ungariei.
Vineri, 29 noiembrie, de la ora 12:00, Laurențiu...
Începutul zilei aduce subiecte fierbinți din economie,...
Opec+, alianța condusă de...
Mai multe țări europene au...
România se află din nou în topul prețurilor la energie...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Mediul de afaceri din România...