Foamea şi penele de curent sunt doar începutul unei crize a economiilor. Ce urmează

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
ROBOR 26 octombrie 2022. Indicele bancar creşte, ratele românilor se măresc
ROBOR 26 octombrie 2022. Indicele bancar creşte, ratele românilor se măresc
Un şir întreg de şocuri nemaiîntâlnite de pieţele emergente din anii ‘90, când crize după crize au prăbuşit economiile şi guvernele, se profilează în prezent, scrie Bloomberg.

Turbulenţe generate de scumpirea dramatică a alimentelor şi energiei au prins deja în gheare ţări ca Sri Lanka, Egipt, Tunisia şi Peru şi riscă să evolueze într-o criză mai amplă a datoriilor şi o nouă ame­ninţare la adresa redresării fragile a economiei mondiale de pe urma pandemiei.

Cea mai agresivă campanie de înăsprire a politicii monetare din ultimele două decenii iniţiată de banca centrală americană (Fed) nu face decât să sporească pericolul. Scumpirea creditului în SUA înseamnă o creştere a costurilor de rambursare a datoriilor pentru ţările aflate în curs de dezvoltare, la scurt timp după ce acestea s-au împrumutat miliarde pentru a lupta împotriva pandemiei, tinzând de asemenea să determine ieşiri masive de capital.

Peste toate acestea se suprapune realitatea dură că războiul din Europa, aflat în spatele şocului alimentar şi energetic recent, dă puţine semne că s-ar termina.

Coctailul de riscuri a împins deja Sri Lanka în pragul defaultului legat de obligaţiuni. Mai multe alte economii emergente, de la Pakistan şi Tunisia la Etiopia şi Ghana, riscă să urmeze aceeaşi cale, potrivit Bloomberg Economics.

Strategii de top ai lumii trag semnalul de alarmă. Temele dominante ale reuniunilor de primăvară ale FMI şi Băncii Mondiale sunt încetinirea economiei mondiale şi riscurile în creştere, văzute şi nevăzute, pe care le au în faţă ţările aflate în curs de dezvoltare.

Mark Zuckerberg a primit interdicţie în Rusia. Cine se mai află pe „lista neagră”

Combinaţia de şocuri din eco­nomia reală şi înăsprirea condiţiilor de creditare vor împinge un număr mare de ţări cu venituri scăzute către necesitatea de a-şi restructura datoriile, arată un fost oficial al FMI.

Cel mai amplu default pe cale să se producă în rândul economiilor emergente este în Rusia, însă rolul ţării ca agresor lovit de sancţiuni face din aceasta un caz unic, însemnând că Sri Lanka este deocamdată vârful unei potenţiale crize mai ample.

Sri Lanka ar putea fi prima, dar nu este singura. Obligaţiunile a aproximativ 13 ţări emergente se tranzacţionează cu cel puţin 1.000 de puncta bază peste cele ale titlurilor americane de trezorerie, de la 6 cu un an în urmă.

Bloomberg Economics plasează Turcia şi Egiptul în capul listei de pieţe emergente importante vulnerabile la efectele economice şi financiare ale războiului din Ucraina.

Impactul direct al unui default în cinci ţări ca acestea asupra economiei mondiale ar fi unul redus, însă crizele din lumea aflată în curs de dezvoltare tind să se întindă cu mult dincolo de zonele de început.

Jim OíNeill, fostul economist Goldman Sachs care a inventat termenul BRICs, arată că actualul mediu este cel mai nesigur pe care l-a văzut de la începutul carierei sale de la începutul anilor í80.

„Dacă riscul inflaţiei persistă, iar băncile centrale trebuie să-şi înăsprească politica, pentru anumite pieţe emergente va fi un dezastru“, avertizează acesta.

Robin Brooks, economist-şef la Institute for International Finance, anticipează că impactul războiului din Ucraina va fi în mare măsură limitat la importatorii de alimente şi energie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă
Veterinar / Foto: Freepik

Reglementări dure pentru farmaciile veterinare

Unitățile farmaceutice veterinare trebuie să respecte...

Foto: Freepik.com
Euro depășește dolarul / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com

pixel