Focar de gripă aviară, confirmat în Maramureș
Autor: Matei Ion
Data publicării:
23.000 de păsări au fost sacrificate
23.000 de păsări au fost sacrificate
Aproape 23.000 de păsări de la o fermă avicolă din oraşul Seini au fost eutanasiate şi urmează a fi incinerate, după ce a fost confirmat un focar de gripă aviară la o doua societate comercială situată pe aceeaşi platformă industrială agrară, a informat, duminică, prefectul judeţului Maramureş, Nicolae-Silviu Ungur, pe pagina de Facebook a instituţiei.

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Maramureş s-a întrunit în şedinţă, după confirmarea bolii, de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti, în focarul secundar de gripă aviară de la Seini.

"După ce am fost anunţat de către DSVSA Maramureş cu privire la suspiciunea bolii în focarul secundar, au fost recoltate probe şi transmise pentru a fi analizate în laboratorul de la Bucureşti. A fost confirmată boala, cu acelaşi subtip de virus H5N8. Iniţial, au fost 20 de păsări bolnave, iar ulterior s-a constatat creşterea ratei de mortalitate. Au fost eutanasiate 22.762 de păsări, iar de astăzi a început procesul de incinerare", a precizat prefectul, preşedinte al CLCB Maramureş.

Potrivit acestuia, a fost aprobat planul de măsuri pentru combaterea influenţei aviare în al doilea focar din localitatea Seini.

În plină criză a gripei porcine, China vrea altfel de carne. De unde vrea să importe

Ancheta epidemiologică efectuată de specialiştii DSVSA Maramureş a relevat că există un raport de cauzalitate, cele două ferme utilizând acelaşi mijloc de transport pentru dejecţii. Sunt menţinute restricţiile de acces şi deplasare în zona celor nouă societăţi comerciale de pe platformă, de către Poliţie, jandarmi, Poliţia locală, autorităţi sanitar-veterinar şi autorităţile locale.

De asemenea, se aplică, în continuare, măsurile de supraveghere şi control pentru exploataţiile din afara zonei de restricţie. S-au realizat filtre rutiere la intrarea în judeţul Maramureş, cu scopul de a supraveghea şi a nu permite transporturi ilegale de păsări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel