ANSVSA: Focar de gripă aviară la o fermă de curcani din Codlea
Autor: DCBusiness Team | 28 ian 2023, 15:00
ANSVSA / Foto: Oana Pavelescu
ANSVSA / Foto: Oana Pavelescu
Un focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 a fost confirmat la o altă fermă de curcani, Bravcod SRL - F1, de pe platforma zootehnică Codlea, aflată în imediata proximitate a fermei unde a fost diagnosticat focarul primar, şi o nouă suspiciune de prezenţă a acestui virus a apărut la o altă fermă de curcani, Bravcod SRL - F5, care aparţine aceluiaşi agent economic, informează sâmbătă Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Vineri, pe 27 ianuarie, ANSVSA anunţa că Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la o fermă de curcani, cu un efectiv de 65.626 de capete, din exploataţia comercială de păsări Bravcod SRL - F2, de pe platforma zootehnică din localitatea Codlea, judeţul Braşov.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, remis sâmbătă AGERPRES, din datele preliminare ale anchetei epidemiologice a rezultat că între cele două ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând aceleaşi mijloace de transport pentru furaje şi aceleaşi mijloace de transport pentru colectarea cadavrelor. Această fermă, Bravcod SRL - F1, aparţine aceluiaşi agent economic şi are un efectiv de 44.477 de curcani.

În cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) s-a aprobat planul de măsuri pentru fermele afectate de pe platforma zootehnică, care se aplică în focarul de boală şi în zonele de protecţie şi supraveghere, în conformitate cu legislaţia specifică, europeană şi naţională.

"În zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite în urma declarării focarelor, sunt menţinute măsurile de restricţie severe privind circulaţia persoanelor, animalelor şi a mijloacelor de transport pentru toate fermele.Nici o pasăre de curte şi nici un mamifer domestic nu trebuie să intre sau să iasă din exploataţiile din zonele de restricţie, fără autorizarea autorităţii competente.
Pentru exploataţiile din afara zonelor de restricţie, continuă aplicarea măsurilor de supraveghere şi control, astfel încât să se poată interveni rapid, în eventualitatea depistării unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare", se spune în comunicat.

Toate exploataţiile cu păsări sunt inspectate de un medic veterinar, care procedează la inspecţia sau examenul clinic al păsărilor domestice şi, după caz, la prelevări de probe în vederea testelor de laborator. Cu ocazia inspectării, medicul veterinar verifică respectarea condiţiilor de biosecuritate.

"Orice creştere a morbidităţii sau a mortalităţii, precum şi orice scădere importantă înregistrată în datele de producţie în exploataţii trebui semnalată de îndată autorităţii competente sau medicului veterinar de liberă practică", atrage atenţia Autoritatea.

Totodată, sâmbătă, a apărut o nouă suspiciune de prezenţă a virusului gripei aviare la o altă fermă de curcani, Bravcod SRL - F5, care aparţine aceluiaşi agent economic, cu un efectiv de 113.407 de păsări, unde au fost înregistrate mortalităţi peste limita tehnologică.

"Astăzi, 28 ianuarie, a apărut o nouă suspiciune de prezenţă a virusului gripei aviare la o altă fermă de curcani, Bravcod SRL - F5, care aparţine aceluiaşi agent economic, cu un efectiv de 113.407 de păsări, unde au fost înregistrate mortalităţi peste limita tehnologică. Inspectorii sanitari veterinari au prelevat probe, care vor fi transmise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, pentru confirmarea diagnosticului de gripă aviară. Măsurile prevăzute în decizia CLCB se vor menţine cel puţin treizeci de zile de la data încheierii operaţiunilor preliminare de curăţare şi dezinfecţie a exploataţiilor infectate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe