Fondatorul Revolut renunță la cetățenia rusă
Autor: Oana Pavelescu | 01 noi 2022, 08:13
Nikolai Storonski, fondatorul Revolut
Nikolai Storonski, fondatorul Revolut
Nikolai Storonski, în vârstă de 38 de ani, cofondator și director executiv al start-up-ului fintech Revolut Ltd., cu sediul la Londra, a renunțat la cetățenia rusă, pe fondul opoziției sale deschise față de războiul din Ucraina.

"Nik este cetățean britanic. La începutul acestui an, el a renunțat la cetățenia sa prin naștere în Rusia. Poziția sa privind războiul este de notorietate publică: războiul este total detestabil și el rămâne hotărât în a cere încetarea imediată a luptelor", a declarat un purtător de cuvânt al Revolut.

Mișcarea lui Storonski a avut loc înainte ca tatăl său, un director executiv la o unitate a companiei rusești Gazprom, să fie sancționat de Ucraina la începutul acestei luni, a precizat purtătorul de cuvânt. Știrea a fost raportată pentru prima dată de Telegraph. 

Fost trader de instrumente derivate la Credit Suisse Group AG și Lehman Brothers, Storonsky și mai mulți parteneri au lansat Revolut în 2015. El are o avere de 6,7 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Citește și:

Miliardarul rus care s-a opus războiului din Ucraina a ajuns doar milionar

Oligarhii ruși încep să resimtă din plin consecințele războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. Unul câte unul, ei ies din categoria miliardarilor. Aventura liderului de la Kremlin, criticată tot mai intens de oamenii de afaceri, îi costă enorm. Pierd nu doar bani, dar și posibilitatea de a-și continua activitățile de binefacere. Mulți finanțează cercetări în domeniul medicinei, construiesc școli și spitale, oferă burse pentru tinerii talentați

Fondatorul Tinkoff Bank, Oleg Tinkov, nu mai este miliardar în dolari, după ce, la bursa de la Londra, prețul acțiunilor TCS Group s-a prăbușit cu 90% după începerea "operațiunii militare" angajată de Putin pentru a-i proteja pe rușii din Donbasul ucrainean și uitând, oarecum, de rușii din propria lui țară. Acum, averea lui Tinkov era estimată de Forbes la 820 de milioane de dolari, adică de 5,5 ori mai mică decât cea din 2021, când a figurat cu 4,7 miliarde de dolari.

Nici cofondatorul Yandex, Arkadi Voloj, nu mai este miliardar în dolari. În ultimele trei luni, averea sa s-a micșorat cu 2 miliarde de dolari, potrivit estimărilor Forbes, ajungând la doar 580 de milioane de dolari. În ultimul clasament Forbes, publicat în primăvara anului trecut, averea lui Voloj a fost evaluată la 2,3 miliarde de dolari.

Acțiunile Yandex s-au prăbușit, pe 24 februarie, prima zi a invaziei Ucrainei, cu aproape 59% pe Nasdaq, față de prețul de închidere din 23 februarie), atingând un minim de 14,11 dolari. După 25 februarie, bursa americană a încetat să mai tranzacționeze acțiuni rusești.

Între timp, oamenii de afaceri din Rusia, cei pe care Putin i-a convocat pe 25 februarie, la Kremlin, pentru a le explica logica evenimentele și a le ”cerși” înțelegere, iau tot mai vedehement poziție împotriva a ceeea ce se întâmplă în țara vecină.  Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe