Fondul chinez Silk Road se retrage din capitalul Pirelli
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Anvelope Pirelli / FOTO: https://www.facebook.com/Pirelli
Anvelope Pirelli / FOTO: https://www.facebook.com/Pirelli
Silk Road Fund, un fond controlat de Beijing, a demarat operațiunea de ieșire din acționariatul Pirelli, după decizia Romei de anul trecut de a limita ponderea investitorilor chinezi în capitalul gigantului italian al anvelopelor.

Prin intermediul unui sindicat bancar, fondul chinez a demarat o procedură accelerată pentru plasarea pe piețe a celor 90,2 milioane de acțiuni Pirelli pe care le deține și care reprezintă 9% din capitalul întreprinderii italiene. 

Prețul de vânzare este între 5,69 euro și 6,19 euro pe acțiune, ceea ce ar trebui să genereze venituri între 523 și 560 de milioane de euro pentru Silk Road, potrivit agenției de informații financiare Radiocor.

În septembrie, Silk Road a încheiat un pact care îl lega de cel mai mare acționar al Pirelli, conglomeratul chinez Sinochem, care deține un pachet de 37% din acțiuni.

Pirelli a trecut sub steagul chinez în 2015, în urma unei tranzacții cu Sinochem, care a evaluat compania la 7,1 miliarde de euro, ceea ce a stârnit îngrijorări serioase în Italia cu privire la independența grupului milanez.

În iunie 2023, guvernul naționalist al Giorgiei Meloni a adoptat un decret menit să reducă influența investitorilor chinezi în cadrul producătorului de anvelope, fără a-i obliga să-și vândă acțiunile. Roma a recurs astfel la „golden power”, care îi conferă puteri speciale în sectoare considerate strategice pentru țară.

Holdingului italian Camfin, al doilea cel mai mare acționar al Pirelli, cu o acțiune de 20,6%, i s-a acordat astfel dreptul de a propune CEO și de a numi patru din cei cincisprezece membri ai consiliului de administrație.

Camfin este condusă de Marco Tronchetti Provera, CEO al Pirelli de peste 30 de ani, care a cedat locul în iulie anul trecut lui Andrea Casaluci. Influența sa rămâne puternică în cadrul companiei, al cărei actual este vicepreședinte executiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel