Poduri care nu sunt suficient de solide pentru a rezista la trecerea tancurilor de peste 60 de tone, precum tancurile americane Abrams, tuneluri prea înguste pentru anumite tipuri de vehicule sau sunt prea puține trenuri pentru a transporta cele mai grele echipamente.
Sunt doar câteva din impedimentele unei desfășurări rapide a unităților NATO în cazul în care articolul 5 este activat în Europa de Est. Într-o situație critică, se estimează că cel puțin șapte divizii ar trebui să fie expediate rapid în caz de agresiune militară împotriva țărilor baltice, relatează Opex360.
Citește și: Cât de grave sunt noile forme de COVID-19. Răspunsul specialiștilor
În martie 2018, Comisia Europeană, prin intermediul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), a prezentat un plan de acțiune care vizează „îmbunătățirea mobilității militare în cadrul Uniunii Europene, elaborat în consultare cu NATO.
Apoi s-a pus problema alocării a 6,5 miliarde de euro pentru îmbunătățirea mobilității militare în cadrul UE, prin intermediul cadrului financiar multianual european pentru perioada 2021-27. Cu toate acestea, negocierile dintre cele 27 de state membre s-au dovedit a fi mai complicate pachetul financiar fiind redus la doar 1,5 miliarde de euro.
În același timp, „mobilitatea militară” este unul dintre cele 47 de proiecte ale Cooperării Structurate Permanente ale UE (PESCO), aflat sub coordonarea Olandei.
În noiembrie 2020, la inițiativa Germaniei, s-a decis ca țările UEcare ar putea aduce „valoare adăugată unui proiect CSP” pot fi invitate să participe și, prin urmare, să beneficieze de finanțare europeană. - cu condiția îndeplinirii unui „ un anumit număr de condiții politice, materiale și juridice. " Dar în practică, procedura este foarte greoaie, statele deja membre trebuind să convină în unanimitate.
Astfel, potrivit agenției Reuters, trei țări NATO, inclusiv Statele Unite, Canada și Norvegia au trimis recent o cerere de participare la acest proiect „Schengen militar” în cadrul CSP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...