Fonduri UE. 150 apeluri de proiecte, în valoare totală de 21,91 miliarde euro, lansate în trimestrul al treilea din 2023

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Comisia Europeană
Comisia Europeană
Autoritățile de management pentru programele aferente politicii de coeziune au planificat lansarea, în trimestrul al treilea al acestui an, a 150 de apeluri de proiecte în valoare totală de 21,91 miliarde de euro, din care contribuția Uniunii Europene este de 12,85 miliarde euro. 

Dintre acestea, 65 de apeluri în valoare de 17,54 miliarde de euro vor fi lansate prin cele 8 programele naționale și alte 85, în valoare de 4,37 miliarde de euro, prin programele regionale.

Investițiile vizate de apeluri adresează nevoile de dezvoltare ale României în sectoare precum: eficiența energetică, dezvoltarea rețelelelor naționale de autostrăzi și căi ferate, transportul public și infrastructura de metrou, modernizarea drumurilor județene, dezvoltarea IMM-urilor, infrastructura și serviciile medicale, inovarea și digitalizarea, infrastructura serviciilor publice esențiale (apă, deșeuri etc.), protecția mediului, educație, incluziune socială, antreprenoriat și integrarea pe piața muncii.

 

Luna august, „vârful” perioadei de lansare de apeluri

 

Mai mult de jumătate dintre apelurile programate pentru trimestrul al treilea 2023 vor fi lansate în luna august (81 de apeluri cu o valoare totală de 14,15 miliarde euro), atât prin programele naționale, cât și prin cele regionale.

În luna septembrie urmează a fi deschise aproximativ 61 de apeluri cu o valoare totală de aproximativ 4,6 miliarde de euro.

Reamintim că primele apeluri aferente programelor din politica de coeziune au fost deschise în luna iulie, prin Programul Asistență Tehnică 2021 – 2027 și prin programele regionale, iar prin Programele Educație și Ocupare și Programul Incluziune și Demnitate Socială au fost deja anunțate ghidurile solicitantului și perioada de depunere pentru alte apeluri de proiecte ce urmează a fi deschise în cursul acestei luni.

Pentru implementarea Politicii de Coeziune 2021-2027, România dispune de un buget în valoare de 46,44 miliarde euro, din care aproape 31 miliarde euro fonduri europene. Sumele alocate Politicii de Coeziune vor fi atrase prin 16 programe, 8 programe naționale și 8 regionale.

Programele naționale, care dispun de un buget total de aproape 35 miliarde euro, sunt: Programul  Transport, Programul Dezvoltare Durabilă, Programul Educație și Ocupare, Programul Incluziune și Demnitate Socială, Programul Sănătate, Programul Tranziție Justă, Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare și Programul Asistență Tehnică. În același timp, pentru programele regionale a fost alocat un buget total de 11,50 miliarde euro, sumă ce va fi atrasă, la nivelul regiunilor țării, prin Programul Regional Nord Est, Programul Regional Sud Muntenia, Programul Regional Sud Est, Programul Regional Nord-Vest, Programul Regional Centru, Programul Regional Sud-Vest Oltenia, Programul Regional Vest și Programul Regional București-Ilfov.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik

pixel