Fondurile speculative au pierdut 208 miliarde de dolari în 2022
Autor: Simona Haiduc | 23 ian 2023, 22:29
Unii au câștigat fabulos de mullt, ații au suferit pierderi considerabile
Unii au câștigat fabulos de mullt, ații au suferit pierderi considerabile
De precizat că nu este vorba de marii reprezentanți ai acestui sector. 

Potrivit rezultatelor de sfârșit de an, fondurile speculative au înregistrat, în 2022, pierderi de 208 miliarde de dolari. În timp ce cei mai mari reprezentanți ai industriei au se pot lăuda cu profituri de miliarde de dolari, fondurile mai mici au încheiat anul pe minus, informează agenția Bloomberg cu referire la datele companiei de investiții LCH Investments, care investește în fonduri speculative.

Anul trecut, primele 20 de fonduri speculative, după deducerea comisioanelor, au câștigat pentru clienții lor 22,4 miliarde de dolari, iar randamentul investițiilor a fost de 3,4%. În același timp, fondurile din care nu fac parte din elita domeniului, au înregistrat o pierdere de 8,2%.

Rick Sofer, șeful LCH Investments, a subliniat că marile fonduri speculative, cele care folosesc mai multe strategii, au obținut din nou cele mai mari câștiguri. Liderul listei în 2022 a fost fondul de hedging Citadel, care a înregistrat un profit record de 16 miliarde de dolari în 2022.

Bloomberg remarcă faptul că activele în creștere și comisioanele mai mari ajută fondurile speculative cu strategii multiple să "câștige bătălia costisitoare" pentru a angaja și a păstra comercianții de top.

Peste 1400 de miliarde de dolari

În general, LCH Investments estimează că industria a generat peste 1.400 de miliarde de dolari în randamente pentru clienți de la înființarea companiei, 692 de miliarde de dolari, sau 49% din toate randamentele, fiind obținute doar de primele 20 de fonduri, care au avut 19% din toate activele administrate în industrie.

În 2021, primele 20 de fonduri speculative au generat împreună un randament record de 65,4 miliarde de dolari. Cu toate acestea, chiar și cele mai bune fonduri speculative din industrie nu au reușit să depășească S&P 500 - primele 20 de fonduri speculative au avut un randament mediu de 10,5%, în timp ce indicele a crescut cu 28,7% pe parcursul anului, inclusiv dividendele. În total, fondurile speculative, potrivit estimărilor LCH Investment, în 2021 au câștigat pentru clienții lor 176 de miliarde de dolari, iar randamentul investițiilor a fost în medie de 5%.

În 2007, Warren Buffett, șeful conglomeratului de investiții Berkshire Hathaway, a pariat că indicele S&P 500 va avea o performanță mai bună decât indicele fondurilor speculative pe un orizont de zece ani, dacă performanța acestora din urmă ar include comisioanele investitorilor. Ca urmare, "oracolul din Omaha" a câștigat pariul cu o miză de 1 milion de dolari.

Citește și Banca americană JP Morgan pune bani deoparte pentru zilele negre din 2023

Economia americană rămâne "puternică în prezent, consumatorii continuând să își cheltuiască banii și afacerile fiind sănătoase", a spus Dimon într-un comunicat. Iar efectele pandemiei Covid-19 continuă să se estompeze. Dar există încă multe incertitudini în ceea ce privește "efectele finale" ale tensiunilor geopolitice, vulnerabilitățile piețelor energetice și alimentare, inflația și majorarea ratei dobânzii de către banca centrală a SUA, a adăugat el....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Cutremurele din Turcia au scumpit barilul de petrol

Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent...

Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur

Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...

Cele mai căutate joburi în ianuarie 2022

Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...

Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă

Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...

Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...

Florin Jianu: 2023 trebuie să fie anul relansării economice

Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar...

Viitorul energiei prinde contur cu 3Sun în Catania

Președintele Enel, Michele Crisostomo, CEO-ul Enel,...

Crossuri externe