Forumul de Afaceri România-China 2024: Consolidarea Parteneriatelor Economice și Oportunităților de Investiții
Autor: Crişan Andreescu
Data publicării:
Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl Mihai Daraban a participat luni, 1 iulie a.c. la Forumul economic România – China, organizat de CCIR, alături de Consiliul Chinez pentru Promovarea Comerțului Internațional (CCPIT) al provinciei Zhejiang.

Evenimentul a avut loc în marja vizitei vice guvernatorului provinciei Zhejiang, Xu Wenguang, însoțit de o delegație compusă din importante companii chineze din mai multe domenii de activitate, partea română fiind reprezentată de un număr de 47 de companii, selecționate de CCIR, împreună cu CCI Brașov.  

Președintele CCIR,  Mihai Daraban a făcut o radiografie a legăturilor economice cu partenerii chinezi : „Relațiile bilaterale România - China merg pe un trend pozitiv, anul trecut s-au înregistrat 7.616 mld. euro în schimburi comerciale, la care adăugăm 309 mil. euro în servicii. Intenționăm ca în viitor să mizăm mai mult pe servicii. De asemenea, la nivelul lunii martie 2024, s-au înregistrat 13.697 firme cu capital chinez în România, cu 357 mil. euro capital subscris. Totodată, BNR a anunțat recent un total de 307 mil. euro de investiții directe chineze, în România. Iată că aceste cifre relevă un potențial semnificativ care trebuie valorificat prin implicare activă din partea celor două comunități de afaceri.”

Dl. Xu Wenguang, vice guvernatorul provinciei Zhejiang a declarat: „Pot spune cu mândrie, că din punct de vedere economic, provinciei Zhejiang este pe locul 4 în China. (...) La nivelul anului 2023, cifra schimburilor comerciale dintre provinciei Zhejiang și România a fost de 2.3 mld. $. Până la finalul anului trecut România a investit în China, în 96 de întreprinderi. Totodată, anul acesta marchează al 75-lea an de relații bilaterale România – China, astfel că putem vorbi de o istorie de colaborare și tradiție economică.” 

În cadrul evenimentului a avut loc semnarea unui memorandum de colaborare între CCIR și CCPIT, prin care se exprimă interesul comun al celor două părți pentru diversificarea colaborării bilaterale, dezvoltarea economică și intensificarea schimburilor comerciale, ca prioritate comună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Grecia instaurează săptămâna de lucru de șase zile

Este modalitatea prin care guvernul pro-business al...

Cea mai bună veste de astăzi pentru românii care au rate

Veşti bune pentru românii care au credite bancare. 

Fostul CEO al Microsoft, mai bogat decât Bill Gates

A fost printre primii angajați ai Microsoft în 1980,...

Jeff Bezos pune la vânzare o mare tranșă de acțiuni Amazon

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, spune că va vinde încă 25...

RO e-Transport: Clarificări utile pentru companii

Specialiștii EY România - Georgiana Iancu, Partener,...

Xi, Putin și Erdogan pun lumea la cale în Kazahstan

Președinții Rusiei, Chinei și Turciei, Vladimir Putin,...

Reorganizarea CNPP, decisă de Guvern

Pe agenda şedinţei de joi a Executivului se află şi o...


pixel