Kasianov, economist și politician de orientare liberală, a criticat arestarea opozanților lui Putin, precum Mihail Hodorkovski și a devenit chiar el opozant.
La momentul la care Rusia a luat cu forța peninsula Crimeea, Kasianov a spus occidentului că acest lucru ar fi trebuit să fie penalizat dur dacă vestul nu vrea să plătească un preț mult mai mare mai târziu. Acum se vede că fostul premier a avut dreptate.
Acum Putin este uimit că Occidentul a reacționat la unison după ce a invadat Ucraina. Nu se aștepta ca atât de multe state se se ralieze sancțiunilor, spune Kasianov.
"Putin este uimit și șocat de parteneriatul solid dintre UE și SUA", spune fostul premier care afirmă și că, pe de altă parte, este puțin probabil să se pună capăt vărsării de sânge în curând.
Pesimism în privința sfârșitului războiului
Mihail Kasianov spune că Putin a avut îndrăzneala de a invada Ucraina pentru că occidentul a fost ”prea sfios” după ce dictatorul a ocupat Crimeea.
Fostul prim-ministru mai afirmă că în 2008, ar fi putut începe discuțiile privind aderarea Ucrainei la NATO, dar cancelarul german de atunci, Angela Merkel a fost deosebit de reticentă. Acum, Occidentul nu poate ajuta Ucraina decât prin furnizarea de arme, lucru care trebuie să continue, mai spune Mihail Kasianov.
Citește și: Semne că Vladimir Putin "suferă de o boală gravă și e în pragul unei crize de nervi": Va CĂDEA curând!
Fostul oficial apreciază că superioritatea militară lui Putin este în avioanele sale de vânătoare. O așa-numită "zonă de interdicție aeriană" deasupra Ucrainei ar putea distruge acest atu sângeros, avioanele de luptă rusești nemaiavând voie să decoleze.
Statele occidentale ar trebui să instituie o zonă de interdicție aeriană, este de părere Kasianov.
Dar dacă Putin ar permite ca avioanele sale să decoleze oricum, avioanele occidentale ar trebui să intercepteze bombardierele rusești. Rezultatul ar putea fi un război mondial. Mai probabil, extinderea sancțiunilor economice împotriva Rusiei.
Doar petrolul și gazele naturale mențin în viață economia rusă
Putin se află sub o presiune enormă din cauza sancțiunilor economice dure, analizează fostul premier rus. Restricțiile vor fi "resimțite de toți rușii". Doar livrările de petrol și gaze către Occident țin în viață economia rusă.
Potrivit lui Kasianov, Germania joacă un rol central în acest sens: "De îndată ce Germania își va reduce achizițiile de petrol și gaze, rubla se va prăbuși!".
Occidentul nu ar trebui să se bazeze pe lovituri de stat militare și oligarhi rebeli. Distrugerea economiei este cea care îi va provoca cele mai multe probleme tiranului de la Kremlin. Cu toate acestea, Kasianov nu se așteaptă ca domnia terorii lui Putin să se încheie curând: "Putin are nevoie de război, are nevoie de victorie”.
Fostul premier al lui Putin, care se teme pentru viața sa, a acordat un interviu pentru publicația germană BILD, dintr-o locație secretă.
Mihail Mihailovici Kasianov este economist și om politic rus, care a îndeplinit funcția de prim-ministru al Federației Ruse în perioada 7 mai 2000 – 24 februarie 2004. Din 1999 până în anul 2000 a fost Ministru al Finanțelor al Rusiei, iar între 10 ianuarie 2000 și 17 mai 2000 a fost prim viceprim-ministru al Rusiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...