Fostul copil minune al liberalilor îşi aşteaptă sentinţa. De la 200.000 euro/an, la 10.000 de euro

Autor: Adela Dumitru
Data actualizării:
Data publicării:
Bogdan Olteanu a fost unul dintre politicienii influenţi în urmă cu câţiva ani
Bogdan Olteanu a fost unul dintre politicienii influenţi în urmă cu câţiva ani
Bogdan Olteanu, fostul copil minune al liberalilor, ministru şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, apoi viceguvernator al Băncii Naţionale până la arestarea sa din 2016, într-un răsunător dosar de corupţie, îşi află peste câteva zile sentinţa.

Tribunalul Bucureşti are pe 14 februarie 2019 termen în procesul în care Olteanu este inculpat pentru fapte de corupţie, după ce ar fi primit în anul 2008 numai puţin de un milion de euro şpagă de la controversatul Sorin Ovidiu Vîntu. Până atunci, fostul lider PNL se concentrează asupra singurei afaceri care i-a mai rămas. 

Bogdan Olteanu mai deţine în prezent o singură firmă, înfiinţată la scurt timp după eliberarea sa din arest preventiv, în septembrie 2016. Se numeşte Bogdan Olteanu Consulting SRL şi are sediul la o adresă din Bucureşti, pe strada Nadeş, acolo unde deţinea şi o casă, alături de fosta lui soţie, Cristina Andone. Înfiinţată pe 5 decembrie 2016, firma a mers bine din prima zi, chiar dacă unicul asociat şi administrator Bogdan Olteanu lucrează singur- singurel, fără niciun angajat. SRL-ul de consultanţă pentru afaceri şi management a raportat pentru cele câteva zile cât a funcţionat în 2016 o cifră de afaceri  de 56.250 lei şi un profit net de 45.468 lei, iar pentru anul 2017 a declarat afaceri de 137.396 lei, cu un profit net de 97.240 lei, dar şi datorii de 14.120 lei. 

A ieşit din afacerea cu smartphone-uri din cauza sechestrului DNA

Fostul viceguvernator a considerat că banii din consultanţă îi ajung să se descurce, din moment ce, în august 2017 a decis să iasă definitiv din afacerea E-Boda, producătorul român de tablete şi smartphone-uri unde deţinea 50%. La acea dată, liberalul cesiona asociatului său Alexandru Drăgoi partea sa din E-Boda Buildings, după ce, în 2016, renunţa, pentru 200.000 de euro, şi la participaţia din E-Boda Electronics. Mai mult ca sigur, fostul viceguvernator BNR a decis să se retragă din E-Boda, cel puţin în acte, pentru a scăpa de stresul penal al sechestrului.

Citeşte şi Ludovic Orban nu trebuie să mai facă naveta pentru a ajunge la job. Schimbare majoră

Pe 31 august 2017, Tribunalul Ilfov dispunea ridicarea sechestrului pus de DNA pe părţile sale sociale la E-Boda Buildings, după un an de zile. În alte condiţii, probabil că Olteanu nu ar fi plecat aşa uşor dintr-o afacere prosperă: E-Boda Buildings a raportat în 2017 afaceri de 538.000 de lei şi profit net de 367.000 lei, în timp ce E-Boda Electronics înregistra în aceeaşi perioadă afaceri de 1,2 milioane lei, cu un profit net de 7.200 lei.     

Salariu de 15.600 de euro net pe lună

Cu sutele de mii de euro încasate de pe urma E-Boda, Bogdan Olteanu îşi poate vedea acum liniştit de consultanţă, la adăpostul unei averi sănătoase. În toamna lui 2016, la plecarea din BNR, liberalul era proprietarul unei case cu o suprafaţă de 1.057 de metri pătraţi în Snagov, conducea un Lexus şi obţinea 12.625,07 euro din vânzarea uor acţiuni la Unicredit. Îi bătea însă vântul prin cele şapte conturi bancare, unde făceau pânze de păianjen cei 147,93 lei şi 19,75 euro. În schimb, fostul ministru şi deputat avea de recuperat un împrumut de 144.563 lei acordat către E-Boda Buildings SRL şi încă 6.000 lei de la E-Boda Electronics SRL.

Citeşte şi Roberta Anastase are mari probleme cu banii. De unde i se trage

Pe de altă parte, Bogdan Olteanu avea de înapoiat către bănci nu mai puţin de 971.409,19 lei, ultimele rate trebuind achitate chiar anul acesta. Liberalul declara la sfârşitul lui 2016 câştiguri de 173.220 lei de la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, recuperarea unui împrumut de 69.299 lei şi dividend de 30.000 de lei de la E-Boda Buildings SRL. Până să plece din BNR, Bogdan Olteanu avea ca viceguvernator un salariu impresionant: 823.922 lei pe an, echivalentul a peste 15.500 de euro net, pe lună. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel