Fotbalul și banii. Blatter și Platini, judecați în Elveția pentru escrocherie

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cândva parteneri, cei doi sunt acum dușmani declarați
Cândva parteneri, cei doi sunt acum dușmani declarați
Fostul președinte al Fifa, Sepp Blatter, și fostul președinte al UEFA, Michel Platini, vor compărea începând de miercuri în fața Tribunalului penal federal elvețian pentru suspiciuni de fraudă care au dus la îndepărtarea lor din organismele de conducere ale fotbalului mondial.

Parchetul federal îi acuză pe cei doi că au organizat plata ilicită a 2 milioane de franci elvețieni (1,92 milioane de euro) către Michel Platini de către Fifa (Federația Internațională de Fotbal) în 2011.

Afacerea a pătat sfârșitul mandatului îndelungat al lui Sepp Blatter la conducerea Fifa, care timp de 17 ani s-a aflat la conducerea fotbalului mondial și a diminuat speranțele fostului mijlocaș al Franței de a-i succeda. Cazul este una dintre cele 25 de anchete privind corupția din fotbal desfășurate de Procuratura elvețiană (MPC), dintre care o duzină sunt încă în curs de desfășurare.

După șase ani de anchetă, Sepp Blatter, acum în vârstă de 86 de ani, este acuzat de MPC de fraudă, abuz de putere, management neloial și fals. Michel Platini, în vârstă de 66 de ani, este acuzat de fraudă, abuz de putere, participare la gestiune neloială în calitate de complice și fals.

Foștii șefi ai Fifa și UEFA, cândva aliați și acum dușmani declarați, neagă orice abatere. Ei susțin că plata de două milioane de franci elvețieni corespundea unui contract verbal pentru activitatea de consultanță desfășurată de Michel Platini între 1998 și 2002.

Procesul în fața Tribunalului Penal Federal, care are sediul la Bellinzona, este programat să dureze până la 22 iunie. Verdictul este așteptat pe 8 iulie. Ambii inculpați riscă o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare.

O chestiune administrativă

"Acest caz se întoarce la un eveniment din 2011. Este o problemă administrativă, plata unui salariu care era datorat", a explicat Sepp Blatter, potrivit căruia plata a fost declarată în mod corespunzător și aprobată de organismele Fifa competente.

Michel Platini a declarat că este "senin și încrezător" înaintea procesului. "Sunt convins că mi se va face dreptate pe deplin după atâția ani de acuzații false și calomnii. Vom dovedi în instanță că am acționat cu cea mai mare onestitate, că plata acestor restanțe îmi era datorată de Fifa și că este perfect legală", a spus el.

Cazul a dus la suspendarea ambilor bărbați de către comisia de etică a Fifa, în 2015, din toate activitățile legate de fotbal timp de opt ani, perioadă redusă ulterior. Comisia a constatat că tranzacția, care a avut loc în timp ce Sepp Blatter încerca să fie reales în funcția de președinte al Fifa, a fost lipsită de transparență și a reprezentat un conflict de interese.

Blatter făcea campanie împotriva qatarezului Mohamed ben Hammam. În calitate de președinte al UEFA, organismul de conducere al fotbalului european, Michel Platini a fost considerat ca fiind capabil să influențeze votul unor delegați europeni.

Citește și Escrocheriile cu criptomonede au explodat în Statele Unite

Potrivit anchetei MPC, Michel Platini a lucrat în calitate de consilier între 1998 și 2002, în schimbul unui onorariu anual de 300.000 de franci elvețieni stabilit prin contract. Plata a fost făcută integral, dar fostul internațional francez a cerut ulterior o plată suplimentară de 2 milioane de franci elvețieni, a precizat procuratura.

Fostul căpitan al echipei Les Bleus a fost nevoit să părăsească UEFA în 2016 și a pierdut un recurs la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Anterior, el a fost favorit pentru a-i succeda lui Sepp Blatter, care a fost forțat să demisioneze în iunie 2015, în fața scandalului de corupție masivă care a zguduit Fifa.

În cele din urmă, fostul secretar general al UEFA, Gianni Infantino, a fost cel care a preluat frâiele forului de conducere al fotbalului mondial în 2016.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic

pixel