Franța cere companiei Engie să spună PAS contractului cu SUA

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Platformă
Platformă
Guvernul de la Paris a cerut grupului energetic francez Engie să amâne semnarea unui contract ce prevedea importuri de LNG (gaz natural lichefiat) în valoare de miliarde de dolari din Statele Unite, din cauza temerilor privind implicaţiile acordului asupra mediului, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Intervenţia vine pe fondul sporirii verificărilor privind pierderi de metan înregistrate la infrastructura de petrol şi gaze, inclusiv la producătorii americani, şi impactul lor asupra schimbărilor climatice. De asemenea, intervenţia vine în contextul disputelor comerciale extinse între Europa şi Statele Unite.

Contractul Engie, în valoare de şapte miliarde de dolari, va fi cu NextDecade, care ar urma să decidă dacă va continua planurile de construire a unei fabrici de export, Rio Grande, în Texas. Proiectul "nu corespunde proiectelor de mediu ale Franţei şi viziunii asupra mediului", susţin sursele, care au adăugat că solicitarea a venit de la Ministerul Economiei. Bătălie între Engie și Veolia pentru Suez. Foarte mulți BANIStatul francez deţine o participaţie de 23,6% la Engie, fostul GDF Suez.

Un purtător de cuvânt al Engie a precizat că Board-ul companiei a decis să-şi acorde mai mult timp pentru a analiza contractul cu NextDecade, apreciind că "proiectul necesită o examinare mai detaliată". Dar reprezentatul nu a dorit să specifice dacă decizia Board-ului vine ca urmare a solicitării statului, în timp ce oficialii guvernamentali francezi nu au comentat informaţia.

Uniunea Europeană este cea mai mare piaţă globală de import de gaze iar Statele Unite se luptă să câştige cotă de piaţă în detrimentul gazelor mai ieftine venite prin gazoductele din Rusia.

Engie, alături de alte patru companii europene (OMV, Wintershall Dea, Uniper şi Shell) investeşte alături de grupul rus Gazprom în proiectul gazoductului Nord Stream 2. SUA au impus sancţiuni acestui proiect, acuzând Moscova că-şi foloseşte resursele energetice "în scopuri coercitive". Kremlinul acuză Statele Unite că foloseşte sancţiunile pentru concurenţă neloială, pentru a promova achiziţionarea de gaze americane.

Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Citește și Bătălie între Engie și Veolia pentru Suez. Foarte mulți BANI

Grupul Engie este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice. Engie România este principala filială a Grupului în România şi deţine companiile Distrigaz Sud Reţele, Engie Servicii, Engie Building Solutions, Alizeu Eolian şi Brăila Winds.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Factură energie electrică
Protest al angajaților MIPE
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC

pixel