Franța. Economia funcționează la 65% din capacitate

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Paris
Paris
Măsurile de izolare destinate combaterii pandemiei de coronavirus au antrenat o diminuare a activităţii economice cu aproximativ 35% în Franţa, cu efecte diferite în rândul sectoarelor economice, a estimat joi Institutul Naţional de Statistică din Franţa (INSEE), transmite AFP.

INSEE a comparat "nivelul de activitate din săptămâna aceasta cu cel aşteptat într-o săptămână normală" şi a ajuns la concluzia că activitatea economică şi cheltuielile gospodăriilor sunt la aproximativ 65% de nivelul normal.

Pentru a evalua pierderile de activitate în rândul diferitelor sectoare, INSEE a utilizat datele trimise de companii şi federaţii profesionale, precum şi, în mod inedit, datele privind consumul de energie, utilizarea transporturilor feroviare sau tranzacţiile cu cardurile bancare. După analiza acestor date, INSEE a ajuns la concluzia că dacă activităţile agricole "ar urma să continue într-un ritm apropiat de cel normal", la fel ca şi în cazul industriei agroalimentare, în schimb "în restul industriei, va fi menţinută doar jumătate din activitate".

În acelaşi timp, sectorul construcţiilor a înregistrat o pierdere masivă de 89%, serviciile una de aproximativ 36%, unele dintre aceste servicii fiind foarte afectate, precum transporturile, hotelurile şi restaurantele, însă altele mult mai puţin precum telecomunicaţiile. Serviciile precum cele de educaţie, îngrijirea copiilor şi activităţi sportive au înregistrat o diminuare a activităţii de 14%.

Citește și TEST online care îți arată dacă ești infectat cu noul coronavirus

În concluzie, cifrele care arată o pierdere de activitate de aproximativ 35% "par coerente cu primele informaţii disponibile cu privire la situaţia salariaţilor, din care o treime sunt în activitate la locul obişnuit de muncă, o treime sunt în telemuncă iar o treime sunt în şomaj parţial", precizează INSEE.

De asemenea, Institutul naţional de statistică din Franţa (INSEE) susţine că în prezent consumul gospodăriile este cu 35% sub nivelul normal, ca urmare a reducerii la minim a anumitor cheltuieli, precum cele pentru textile, articole de îmbrăcăminte dar şi anumite bunuri din industria manufacturieră. Ca urmare a situaţiei incerte, INSEE a decis să suspende publicarea prognozelor de creştere anuală. Evoluţia PIB-ului "este strâns legată de scenariu de ieşire din criza sanitară", subliniază INSEE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de valori

Habemus papam! A ieșit fum alb din hornul Capelei Sixtine

Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...

Tribunal
Banca Naționala a României
Ministerul Finanțelor
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
Arme / Foto: Freepik
Donald Trump
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Se impune o revizuire profundă / FOTO:Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Dan Șucu, președintele Concordia
Ucraina. Foto: Freepik.com
Banca Norvegiei / FOTO: Wikipedia

Banca centrală a Norvegiei menține rata dobânzii la 4,5%

Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.

Stație de transformare
Submarin

Compania Hyundai va dezvolta un nou submarin

Transferurile de tehnologie din anii ’80 au deschis...

Freepik.com
Robor
Foto: Freepik.com
Bursa / Foto: Freepik
Bani / FOTO: Freepik
Butoaie cu petrol / Foto: Freepik
Aston Martin / FOTO: Wikipedia

Aston Martin, risc de ieșire de pe traseu la următorul viraj

Obiective ambițioase, realitate dezamăgitoare.

Aeroportul JFK / FOTO: wikipedia

SUA modifică sistemul de control al traficului aerian

Un sistem considerat învechit și subdimensionat.

Animale / FOTO: Freepik
Șeful FED, Jerome Powell
iPhone. Freepik.com

pixel