Un actor carismatic care îşi executa de multe ori singur cascadoriile, Belmondo a început din anii '60 să fie interesat de filmele comerciale şi a devenit imediat unul dintre cei mai iubiţi actori francezi atât în comedii cât şi în filme de acţiune.
Decizia sa de a se concentra pe filmele comerciale, realizate pentru publicul larg şi să întoarcă spatele filmelor de artă i-a atras numeroase critici. Se spunea despre el că îşi iroseşte talentul indiscutabil, un lucru pe care l-a respins întotdeauna.
"Atunci când un actor are succes, unii îi întorc spatele şi îl acuză că a ales calea uşoară (în carieră n.r.), că nu vrea să facă niciun efort sau să îşi asume vreun risc. Dar dacă ar fi atât de uşor să umpli sălile de cinema, atunci lumea filmului ar fi mult mai sănătoasă decât este. Nu cred că aş fi rămas în lumina reflectoarelor atât de mult timp dacă jucam în toate prostiile. Oamenii nu sunt proşti", spunea Belmondo.
Moartea legendarului actor a cutremurat întreaga societate franceză. Preşedintele Emmanuel Macron a postat pe Twitter mesajul că Franţa a pierdut "o comoară naţională".
"Mi se pare că întreaga Franţă este tristă", a declarat şi avocatul Michel Godest, un prieten apropiat al actorului, izbucnind în lacrimi. Michel Godest a fost cel care a anunţat vestea morţii marelui actor. Conform acestuia, Belmondo s-a stins acasă. "De ceva timp era foarte obosit. A murit liniştit", a declarat Godest pentru AFP.
Jean-Paul Belmondo s-a născut la 9 aprilie 1933 la Neuilly-sur-Seine, fiul unui renumit sculptor, Paul Belmondo şi al pictoriţei Sarah Rainaud-Richard. În pofida originilor sale culturale, Belmondo a părut să fie mai atras de lumea sportului decât de cea a artei şi a fost un boxer talentat în tinereţe.
Odată ce a descoperit actoria, a avut nevoie de trei încercări pentru a fi admis ca student, în 1952, la Conservatorul din Paris (Conservatoire National Superieur d'Art Dramatique - CNSAD). Spirit liber, nonconformist, Belmondo a renunţat furios, în 1956, la studii, după ce una dintre performanţele sale a fost primită cu răceală de un juriu al conservatorului. Unul dintre profesorii săi i-a prezis atunci: "Domnul Belmondo nu va reuşi niciodată cu faţa lui de golan". Belmondo i-a răspuns cu un gest obscen şi a jucat apoi în 80 de filme în următorii 50 de ani.
Citește și Cel mai bogat actor român! O avere colosală
Belmondo a fost remarcat mai întâi în "Sois belle et tais-toi" ("Look pretty and shut up") în 1958 şi în "A double tour" de Claude Chabrol din 1959, unde magnetismul său natural "a confiscat" pur şi simplu filmul.
Însă rolul unui mic golan de care se îndrăgosteşte personajul interpretat de Jean Seberg în "A bout de souffle" de Godard l-a propulsat la statutul de star internaţional.
Farmecul lui Belmondo, un amestec neobişnuit de cinism şi de sensibilitate, căldură şi o lejeritate inconştientă, au creat un nou tip de romantism care i-au adus roluri în filme ale Noului Val al cinematografiei franceze, alături de regizori precum Francois Truffaut, Alain Resnais sau Louis Malle.
"Dacă aş avea un sfat pentru tinerii actori, este să nu neglijeze niciodată tehnica: fără tehnică, limitezi inovaţia. Însă nu trebuie să o laşi să se vadă. Ceea ce contează este rezultatul, nu sudoarea şi durerea plătite", spunea el cândva.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...