Francezii trec la fapte împotriva monedei virtuale a lui Zuckerberg

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Europenii resping moneda virtuală Libra
Europenii resping moneda virtuală Libra
Franţa a anunţat că va bloca dezvoltarea monedei digitale Libra de la Facebook în Europa deoarece ameninţă "suveranitatea monetară" a guvernelor, transmite BBC.

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a declarat că Libra prezintă riscuri financiare şi s-ar putea înregistra abuzuri din cauza ei. Totuşi, el nu a clarificat cum Franţa va putea păstra Libra în afara celor 28 de state ale UE.

În luna iunie a acestui an, Facebook a anunţat că intenţionează să introducă o nouă criptomonedă, denumită Libra, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăţilor digitale. Facebook susţine că Libra va fi susţinută de active reale, precum depozite bancare şi obligaţiuni guvernamentale, în ideea de a fi mai stabilă decât alte criptomonede, ca de exemplu bitcoin.

Proiectul a fost întâmpinat cu ostilitate şi scepticism.

Vorbind despre Libra la o reuniune a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), Le Maire a declarat: "Această eventuală privatizare a monedei conţine riscuri legate de abuzul poziţiei dominante, riscuri faţă de suveranitate şi riscuri pentru consumatori şi companii".

Ministrul francez de Finanţe a explicat că este în legătură atât cu actualul cât şi cu viitorul preşedinte al BCE în vederea înfiinţării unei "monede digitale publice" sub egida instituţiilor financiare internaţionale.

"Libra reprezintă de asemenea un risc sistemic din momentul în care ai două miliarde de utilizatori. Orice deficienţă de funcţionare a acestei monede, de gestionare a rezervelor sale ar putea crea întreruperi financiare considerabile. Toate aceste temeri legate de Libra sunt serioase. prin urmare, vrea să spun cu toată claritatea: în aceste condiţii nu putem autoriza dezvoltarea libra pe pământ european", a declarat Le Maire.

Libra, care este susţinută de procesatorii de plăţi Visa şi Mastercard, precum şi de companiile de ridesharing Lyft şi Uber, ar urma să se lanseze anul viitor.

Şi Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al BCE, a avertizat săptămâna trecută că o acceptare largă a Libra ar putea submina capacitatea Băncii Centrale Europene de a stabili politica monetară, ceea ce reprezintă un risc potenţial pentru blocul comunitar.

"În funcţie de nivelul de acceptare a Libra şi de locul ocupat de euro în coşul său de valute, ar putea reduce controlul BCE asupra euro, ar putea afecta mecanismul de transmitere a politicii monetare prin afectarea poziţiei de lichiditate a băncilor din zona euro şi submina rolul internaţional al monedei unice, de exemplu prin reducerea cererii pentru euro", a spus Yves Mersch, la o conferinţă organizată luni la Frankfurt.

Până acum, marile bănci centrale s-au abţinut să reglementeze monedele digitale, deoarece au eşuat anul trecut să ajungă la un acord cu privire la modul în care ar trebui făcut acest lucru şi după ce au concluzionat că monedele digitale sunt prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar.

Însă guvernatorii băncilor centrale din Marea Britanie, Franţa şi Germania au avertizat Facebook că trebuie să se aştepte la o mulţime de întrebări din partea autorităţilor de reglementare cu privire la Libra.

"Trebuie să fie sigură, altfel nu se va concretiza. Noi, Rezerva Federală, toate marile bănci şi organisme de supervizare mondială, vom avea o supervizare directă", a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney.

Aceste declaraţii vin în contextul în care reţeaua Facebook face obiectul mai multor anchete la nivel mondial cu privire la protecţia datelor utilizatorilor săi, conţinutul fals al informaţiilor pe care le poate vehicula şi restricţionarea libertăţii de exprimare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel