Francezii trec la fapte împotriva monedei virtuale a lui Zuckerberg
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Europenii resping moneda virtuală Libra
Europenii resping moneda virtuală Libra
Franţa a anunţat că va bloca dezvoltarea monedei digitale Libra de la Facebook în Europa deoarece ameninţă "suveranitatea monetară" a guvernelor, transmite BBC.

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a declarat că Libra prezintă riscuri financiare şi s-ar putea înregistra abuzuri din cauza ei. Totuşi, el nu a clarificat cum Franţa va putea păstra Libra în afara celor 28 de state ale UE.

În luna iunie a acestui an, Facebook a anunţat că intenţionează să introducă o nouă criptomonedă, denumită Libra, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăţilor digitale. Facebook susţine că Libra va fi susţinută de active reale, precum depozite bancare şi obligaţiuni guvernamentale, în ideea de a fi mai stabilă decât alte criptomonede, ca de exemplu bitcoin.

Proiectul a fost întâmpinat cu ostilitate şi scepticism.

Vorbind despre Libra la o reuniune a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), Le Maire a declarat: "Această eventuală privatizare a monedei conţine riscuri legate de abuzul poziţiei dominante, riscuri faţă de suveranitate şi riscuri pentru consumatori şi companii".

Ministrul francez de Finanţe a explicat că este în legătură atât cu actualul cât şi cu viitorul preşedinte al BCE în vederea înfiinţării unei "monede digitale publice" sub egida instituţiilor financiare internaţionale.

"Libra reprezintă de asemenea un risc sistemic din momentul în care ai două miliarde de utilizatori. Orice deficienţă de funcţionare a acestei monede, de gestionare a rezervelor sale ar putea crea întreruperi financiare considerabile. Toate aceste temeri legate de Libra sunt serioase. prin urmare, vrea să spun cu toată claritatea: în aceste condiţii nu putem autoriza dezvoltarea libra pe pământ european", a declarat Le Maire.

Libra, care este susţinută de procesatorii de plăţi Visa şi Mastercard, precum şi de companiile de ridesharing Lyft şi Uber, ar urma să se lanseze anul viitor.

Şi Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al BCE, a avertizat săptămâna trecută că o acceptare largă a Libra ar putea submina capacitatea Băncii Centrale Europene de a stabili politica monetară, ceea ce reprezintă un risc potenţial pentru blocul comunitar.

"În funcţie de nivelul de acceptare a Libra şi de locul ocupat de euro în coşul său de valute, ar putea reduce controlul BCE asupra euro, ar putea afecta mecanismul de transmitere a politicii monetare prin afectarea poziţiei de lichiditate a băncilor din zona euro şi submina rolul internaţional al monedei unice, de exemplu prin reducerea cererii pentru euro", a spus Yves Mersch, la o conferinţă organizată luni la Frankfurt.

Până acum, marile bănci centrale s-au abţinut să reglementeze monedele digitale, deoarece au eşuat anul trecut să ajungă la un acord cu privire la modul în care ar trebui făcut acest lucru şi după ce au concluzionat că monedele digitale sunt prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar.

Însă guvernatorii băncilor centrale din Marea Britanie, Franţa şi Germania au avertizat Facebook că trebuie să se aştepte la o mulţime de întrebări din partea autorităţilor de reglementare cu privire la Libra.

"Trebuie să fie sigură, altfel nu se va concretiza. Noi, Rezerva Federală, toate marile bănci şi organisme de supervizare mondială, vom avea o supervizare directă", a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney.

Aceste declaraţii vin în contextul în care reţeaua Facebook face obiectul mai multor anchete la nivel mondial cu privire la protecţia datelor utilizatorilor săi, conţinutul fals al informaţiilor pe care le poate vehicula şi restricţionarea libertăţii de exprimare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel