Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Maestrul Zeffirelli a murit sâmbătă, la vârsta de 96 de ani, în pace, în reşedinţa sa de la marginea Romei. A fost un geniu cu un temperament vulcanic care a reuşit să-şi facă mai mulţi duşmani decât prieteni de-a lungul vieţii. "În cariera mea i-am enervat pe alţii", recunoştea el într-un interviu oferit în 2015 cotidianului Il Giornale, deţinut de familia prietenului şi eroului său politic, Silvio Berlusconi.
Prieten cu Maria Callas
Născut la Florenţa la 12 februarie 1923, Zeffirelli este celebru pentru opulentele producţii de operă pe care le-a pus în scenă dar şi pentru filmele sale, printre care şi numeroase adaptări după piese de teatru clasice de Shakespeare. "Mi-a plăcut mereu frumuseţea, acea frumuseţe simplă şi riguroasă care străpunge inimile şi minţile deopotrivă, fără niciun efort", mai susţinea el într-un alt interviu pentru Il Giornale în 2009.
Prieten al divei Maria Callas şi al celebrului cuplu de la Hollywood Richard Burton şi Elizabeth Taylor, Zeffirelli şi-a început cariera ca protejat - şi amant - al unui alt nume celebru al cinematografiei italiene şi mondiale, Luchino Visconti. Unul dintre primele sale succese profesionale a venit ca scenograf pentru o punere scenă a piesei lui Shakespeare "As You Like It", la Teatro Eliseo din Roma, în 1948, ocazie cu care a colaborat cu pictorul spaniol suprarealist Salvador Dali.
Un catolic devotat
În anii '50 şi '60 a devenit un admirat regizor de operă. Punerea sa în scenă a operei "Tosca", în 1964, la Covent Garden din Londra, a reprezentat un succes fulminant şi a fost şi "cântecul de lebădă" al senzaţionalei cariere a Mariei Callas. În cinematografie este amintit pentru adaptarea "Romeo şi Julieta" din 1968, pentru care a primit două nominalizări la Oscar, dar şi pentru filmul biografic despre Sfântul Francis din Assisi, "Brother Sun, Sister Moon" din 1972 sau pentru miniseria de televiziune "Jesus of Nazareth" (1977).
Deşi şi-a recunoscut în mod deschis homosexualitatea, Zeffirelli a fost un catolic devotat care nu a avut nicio simpatie pentru mişcarea LGBTQ. În autobiografia sa pe care a publicat-o în 2006 menţionează că a întreţinut relaţii sexuale cu un preot, pe când era adolescent, însă a subliniat că nu a fost niciun moment vorba de un abuz.
Copil din flori
Zeffirelli a avut o istorie de familie foarte complicată, fiind copil din flori. "Naşterea mea a fost un scandal în toată Florenţa. Mama mea a murit din această cauză pe când aveam 6 ani", a povestit el. Viitorul regizor a fost crescut de nişte veri ai tatălui său şi a fost educat de o englezoaică, devenind sub influenţa ei un anglofil pasionat. În 2014 a fost înnobilat pentru serviciile aduse culturii britanice.
Copil nelegitim, Franco a primit un nume de familie inventat de mama sa. Ea a ales "Zeffiretti", ca o arie din opera "Idomeneo" de Mozart, însă funcţionarul de la starea civilă a scris greşit numele, uitând să tragă liniile pe cele două litere "t".
Citește și Doliu în cinematografia lumii. A murit Franco Zeffirelli
La vârsta de 19 ani Zeffirelli a fost recunoscut de tatăl său, Ottorino Corsi şi, deşi a trecut oficial la numele (Gian)Franco Corsi, a continuat să se prezinte cu numele ales de mama sa. Prin intrarea sa în familia Corsi, Zeffirelli a fost recunoscut ca descendent al marelui geniu renascentist Leonardo da Vinci, descendenţă legitimată de un studiu publicat în 2016 de istorici italieni. Franco Zeffirelli a fost preocupat şi de politică, el fiind senator al partidului lui Berlusconi, Forza Italia, între 1994 şi 2001. În ultima perioadă a vieţii maestrul s-a plâns deseori că se simte ostracizat de intelighenţia italiană de stânga.
Într-unul dintre ultimele sale interviuri, pe care l-a oferit cotidianului florentin La Nazione, în ianuarie, Zeffirelli a vorbit despre moarte spunând că îi este frică să moară pentru că mintea lui este încă "plină de poveşti, de personaje, de fragmente de viaţă şi de cuvinte".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...