Francul elvețian coboară sub paritatea cu euro. Ce înseamnă acest lucru
Autor: Simona Haiduc | 29 iun 2022, 19:59
Este rezultatul unei decizii a Băncii Centrale a Elveției
Este rezultatul unei decizii a Băncii Centrale a Elveției
Francul elvețian a coborât miercuri sub paritatea cu euro, în condițiile în care economiștii au văzut că Banca Națională a Elveției (SNB) și-a schimbat tactica. 

Banca centrală a Elveției a dat de înțeles că ar putea înceta să mai apere moneda națională și să oprească achizițiile de valută. În aceste condiții, la ora 17.08 GMT, francul era în creștere la 0,9991 franci pentru un euro, după ce, mai devreme, depășise paritatea cu moneda europeană. Ultima dată, perechea valutară a depășit paritatea la jumătatea lunii ianuarie 2015, după ce BNS a renunțat la cursul minim.

Potrivit economiștilor de la Credit Suisse, banca centrală elvețiană nu mai are ca obiectiv o slăbire a francului elvețian, pe fondul accelerării inflației. Creșterea prețurilor a ajuns la 2,9% în luna mai, depășind ținta BNS de stabilitate a prețurilor (între 0% și 2%).

Banca centrală elvețiană ar trebui, prin urmare, să înceteze achizițiile de valută, pe care le efectuează de mai mulți ani cu scopul de a evita o întărire prea mare a francului, care ar dăuna intereseleor exportatorilor. Credit Suisse subliniază într-un studiu că BNS a acumulat aproximativ 775 de miliarde de franci elvețieni în valută din 2009. Dar, într-un context de accelerare puternică a prețurilor, un franc puternic limitează inflația importată.

BNS ar putea, așadar, să vândă valută în cazul în care francul ar slăbi, întrucât BNS "nu pare dispusă să tolereze o depreciere semnificativă a francului", scriu specialiștii băncii. Aceștia au stabilit pragul de intervenție la aproximativ 1,04-1,05 EUR/CHF.

Bursele europene, în scădere

Indicii bursieri europeni au scăzut miercuri, investitorii fiind în continuare îngrijorați de impactul inflației și de înăsprirea monetară a băncilor centrale asupra economiei mondiale. Aceste temeri au fost întărite de ultimele date publicate în Spania, unde se înregistrează o creștere puternică a inflației, dar și de comentariile făcute de marii bancheri ai lumii. 

În acest context, indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 0,7%, la 413,4 puncte. La Paris, CAC 40 și SBF 120 au pierdut 0,9% și, respectiv, 1%. La Frankfurt, DAX 40 a cedat 1,7%, iar FTSE 100 la Londra a pierdut 0,2%. Pe Wall Street, indicele Dow Jones era în scădere cu 0,2% la prânz. S&P 500 și Nasdaq Composite au scăzut cu 0,1%.

Inflația din Spania a crescut în iunie la 10,2% pe an, cel mai ridicat nivel din ultimii 37 de ani, potrivit unei prime estimări a Institutului Național de Statistică (INE) publicată miercuri. În Germania, inflația a încetinit ușor, ajungând la 8,2% în iunie, în ritm anual, dar acest lucru s-a datorat parțial noilor măsuri de susținere a puterii de cumpărare. Vineri va fi publicată o primă estimare a inflației din luna iunie în întreaga zonă euro.

Marile bănci ale lumii, împinse într-un colț

"Investitorii sunt îngrijorați pentru că inflația a pus, practic, băncile centrale la colț: nu mai au spațiu de manevră pentru a adopta politici de susținere a piețelor", au comentat analiștii de la DWS. Oficialii Rezervei Federale (Fed), ai Băncii Centrale Europene (BCE) și ai Băncii Angliei (BoE) au recunoscut miercuri că războiul din Ucraina și impactul acestuia asupra prețurilor la alimente și energie le-a complicat sarcinile.

"Misiunea noastră a devenit mai dificilă. Spațiul de manevră s-a redus", a declarat președintele Fed, Jerome Powell, adăugând că nu există "nicio garanție" că Fed va putea să reducă inflația și să evite în același timp o recesiune. "Acest șoc geopolitic a dezlănțuit forțe care vor schimba mediul în care operăm", a declarat președintele BCE, Christine Lagarde.

Randamentul obligațiunilor de trezorerie americane pe 10 ani, titlul de referință al pieței, a scăzut la 3,108%, de la 3,180% marți seară. Randamentul pentru Bund-ul german cu aceeași scadență a fost de 1,517%, în scădere de la 1,628% marți seară.

-Euro a pierdut 0,5% față de dolar, ajungând la 1,0471 dolari.

-Prețurile petrolului sunt aproape de echilibru. Contractul din august pentru petrolul Brent din Marea Nordului a crescut cu 14 cenți, la 113,94 dolari pe baril. Contractul light sweet crude (WTI) listat la Nymex pentru același interval de timp a scăzut cu 11 cenți, la 111,64 dolari pe baril.

Citește și Bursa a închis pe roșu. Cele mai tranzacţionate acţiuni Fondul Proprietatea, Banca Transilvania și Romgaz

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Fluxul de petrol oprit de ucraineni spre Europa se reia

Rusia se pregătește să reia fluxurile de petrol printr-o...

Rușii caută febril arme pentru războiul cu Ucraina

O navă comercială care face obiectul sancțiunilor...

Un studiu tulburător arată cât de toxică este apa de ploaie

Apa de ploaie de pe Pământ nu poate fi consumată în...

S-a speriat ROBOR de Isărescu? Indicele la trei luni scade

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Alro a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 39%

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de...

Decizii importante pentru români, pe masa Guvernului

Proiectele de acte normative care au fost înscrise pe...

Domino's Pizza s-a făcut de rușine în patria pizzei

Socotelile companiei Domino's Pizza s-au încurcat foarte...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?