Robotul conversațional dezvoltat de americanul OpenAI încalcă, în multe privințem reglementările europene care protejează utilizatorii de internet, susțin italienii.
Blocarea robotului conversațional ChatGPT pentru încălcarea legislației privind datele personale este „o decizie proastă”, consideră ministrul delegat al digitalizării, Jean-Noël Barrot. Întrebat de cotidianul economic francez La Tribune, dacă Parisul ar trebui să urmeze exemplul Italiei, care a adoptat această măsuri radicală la sfârșitul lunii martie, Jean-Noël Barrot răspunde răspicat: „Nu”.
Autoritatea italiană pentru protecția datelor personale „s-a întrebat, înainte de toate, dacă ChatGPT respectă GDPR (Regulamentul general privind protecția datelor, n.r.). În opinia mea, nu o respectă”, a explicat ministrul francez. „Întrebarea pusă” de Italia este „subtilă și interesantă, chiar dacă răspunsul formulat de Roma este greșit”, a recunoscut el. Aplicația ChatGPT, dezvoltată de americanul OpenAI, încalcă în multe privințe, potrivit Italiei, reglementările europene care protejează utilizatorii de internet și, printre altele, nu verifică dacă utilizatorii săi sunt adulți.
„Nu este decât un papagal”
OpenAI a promis că va lua măsurile necesare pentru a „consolida transparența în utilizarea datelor cu caracter personal (...) și garanții pentru minori”. Așteaptă ca, în zilele următoare, autoritățile italiene de resort să analizeze aceste decizii și să acționeze în consecință. În interviul din La Tribune, Jean-Noël Barrot pledează pentru o abordare mai moderată a Franței, ce ar urma să presupună o „supraveghere mai atentă a inovației astfel încât aceasta să respecte principiile de care suntem atașați”. „Când ChatGPT a intrat în viața noastră de zi cu zi, am luat imediat legătura pe comitetul național de etică digitală”, a dezvăluit oficialul francez.
Organul de supraveghere a emis anterior, în noiembrie 2021, un aviz privind „agenții de chat”. A făcut mai multe recomandări, cum ar fi aceea de a permite utilizatorului să perceapă în mod clar natura mașină a acestor aplicații, fără a încerca să le umanizeze. „În câteva luni, comitetul național de etică ne va oferi o versiune actualizată a acestui aviz în lumina ChatGPT”, a promis Jean-Noël Barrot.
Ministrul a fost foarte critic cu această cerere din februarie. „Este un instrument fascinant, dar în acest stadiu este doar un papagal aproximativ, care nu face altceva decât să formuleze, uneori cu destulă stângăcie, enunțuri pe baza datelor culese din cantitățile astronomice de informații pe care le-a compilat pe internet”, a explicat, el, la acea dată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...