Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
O situație incredibilă pentru una dintre cele mai mari puteri agricole ale lumii. Începând cu 25 aprilie, Franța nu-și va mai putea exporta producția de cereale în afara Europei. De ce? Pentru că, de la această dată se interzice folosirea fosfinei, un insecticid, pentru tratarea transporturilor de cereale în cala navelor. În schimb, multe dintre țările unde ajunge cerealele franceze impun utilizarea acestui produs, sub formă de pastile, pentru a putea descărca mărfa.
Aceasta împiedică răspândirea insectelor dintr-o țară în alta. În lipsa acestuia, nu există niciun certificat de tratament la sosirea în port. Iar încărcătura poate fi trimisă înapoi la expeditor... Potrivit publicației L'Opinion, este vorba despre o cantitate de 11,5 milioane de tone de cereale. Cultivatorii sunt revoltați. "Aceste țări se vor confrunta cu o penurie acută de alimente", a reacționat Eric Thirouin, președintele producătorilor francezi de grâu. "În cel mai bun scenariu, dacă îmi permiteți să spun așa, Rusia, care este primul exportator mondial, este cea care va aproviziona aceste țări”.
Decizia datează de la sfârșitul lunii octombrie 2022 și a fost luată de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentară din Franța (Anses), care a reînnoit autorizația de comercializare a produsului, cu excepția "contactului direct cu cerealele". Dacă este inhalat în doze mari, acest gaz pe bază de fosfură de aluminiu poate provoca tulburări neurologice sau respiratorii.
Cu toate acestea, această decizie a Anses este specifică Franței, deoarece autorizația de utilizare a fosfinei a fost reînnoită în ultimele luni în majoritatea țărilor europene vecine. Este o situație absurdă, deși utilizarea acestui insecticid este inclusă în caietele de sarcini ale țărilor în care Franța își vinde cerealele", deplânge Guillaume Kasbarian, deputat și președinte al Comisiei pentru afaceri economice a Adunării Naționale, care a sesizat Anses. Aceasta ridică de asemenea întrebări cu privire la capacitatea Anses de a lua o decizie de o asemenea importanță fără a consulta guvernul și fără a ține cont de contextul european.
Într-adevăr, s-ar părea că guvernul și Anses sunt în dezacord pe această temă, ministerele agriculturii și afacerilor externe susținând aplicarea regulamentului european, care autorizează utilizarea fosfinei. În L'Opinion, Anses dă vina pe principalul producător de fosfină, compania olandeză UPL Holdings, care nu i-a trimis dosarul complet deoarece ea însăși retrăsese aprobarea pentru acest produs... Producătorul neagă acest lucru.
Sectorul strategic
Ar fi o lovitură pentru un sector strategic pentru Franța", insistă deputatul, care amintește că importul în Franța de cereale tratate cu fumigații cu fosfină este autorizat. Nu îi putem lăsa pe cultivatorii de cereale fără o soluție. Pentru a ocoli această interdicție, unii producători ar putea fi tentați să folosească porturi europene precum Genova sau Anvers pentru a-și expedia cerealele. Ceea ce înseamnă costuri suplimentare și un impact de carbon mai mare", deplânge o sursă apropiată dosarului. O nouă audiere ar putea fi organizată la Comisia pentru afaceri economice a Adunării în următoarele săptămâni. Cultivatorii de cereale cer guvernului să "se ocupe de problemă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...